Мобилно меню

4.9742268041237 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (194 Votes)

54Днес много често се случва човек да чувства униние, отчаяние, ленност, да няма желание за нищо и други сатанински неща. Да си тъжен, да плачеш, да си меланхоничен, да не обръщаш внимание на семейството си, да харчиш куп пари за психоаналитици и за лекарства. Тези неща хората наричат „несигурност“. Нашата вяра ни казва, че тези неща са изпитания.

Болката е душевна сила, която Бог е вложил в нас, за да върши доброто, любовта, радостта, молитвата. Вместо това дяволът успява да отнеме тази душевна сила от батерията на нашата душа и да я използва за лошо, превръща я в депресия, като води душата до леност и скованост. Измъчва човека, прави го свой пленник, разболява го душевно.

Има една тайна, която превръща сатанинското действие в добро. Трудно е и е нужна известна подготовка. Подготовката е смирението. Със смирението привличаме благодатта на Бога, отдаваме се на Божията любов, на богослужението, на молитвата. Но каквото и да правите, нищо не сте успели, ако нямате смирение.

Всички лоши чувства – несигурността, липсата на надежда, разочарованието, които заплашват да завладеят душата, изчезват със смирението. Егоистът, който няма смирение, не търпи да оспорваш волята му, да му правиш забележки, да го нараниш. Притеснява се, нервира се, реагира, завладява го отчаянието.

Това състояние се лекува с благодатта. Душата трябва да се обърне към Божията любов. Лечението ще стане, като обикнеш Бога с копнеж. Много наши светци са превръщали отчаянието си в радост посредством любовта към Христос. А когато се съединиш с Бога и Му се предадеш, тогава всички останали неща изчезват. Забравяш ги и се спасяваш.

И така, голямото изкуство, голямата тайна, за да се освободиш от депресията и другите негативни чувства, е да се предадеш на Божията любов. В нашата Църква съществува лечение за тези неща посредством любовта към Бога и молитвата, но всичко трябва да става с копнеж и желание. Това е тайната на изцелението. Така учи Църквата ни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhhf4 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски
   

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата