Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

В този списък, който се ползва от Св. Синод при годишните поменни панихиди в синодния параклис, са включени онези предстоятели на Българската православна църква, които не са причислени към лика на светците. От чувство на признателност за тяхното дело (в духа на препоръката на св. апостол Павел „Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им“ – Евр. 13:7) Църквата се моли за упокоението им.

Списъкът е съставен от покойния Сливенски митрополит Никодим преди тридесетина години, като е използван и списъкът на предстоятелите на БПЦ от Бориловия синодик. Включени са предстоятелите от 870 г. до наше време.

Архиепископи и патриарси: Йосиф, Георгий, Леонтий, Димитрий, Сергий, Григорий, Дамян, Герман, Филип, Николай, Давид, Йоан, Лъв, Йоан, Йоан, Лъв, Михаил, Йоан, Евтихий, Константин, Йоан, Йоаким, Василий, Йоаким, Игнатий, Макарий, Висарион, Доротей, Роман, Теодосий, Йоаникий, Симеон, Теодосий, Йоаникий, Кирил.

Екзарси: Антим, Йосиф, Стефан.

Бог да ги упокои в селенията на праведниците!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9yc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum