Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
В този списък, който се ползва от Св. Синод при годишните поменни панихиди в синодния параклис, са включени онези предстоятели на Българската църква, които не са причислени към лика на светците. От чувство на признателност за тяхното дело (в духа на препоръката на св. апостол Павел: "Помнете вашите наставници, които са ви проповядвали словото Божие, и, като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им" - Евр. 13:7) Църквата се моли за упокоение на душите им.

Списъкът е съставен от покойния Сливенски митрополит Никодим преди 30-ина години, като е изпълзван и списъкът на предстоятелите на Българската църква от Бориловия синодик. Включени са предстоятелите от 870 г. до наше време.

Архиепископи и патриарси: Йосиф, Георгий, Леонтий, Димитрий, Сергий, Григорий, Дамян, Герман, Филип, Николай, Давид, Йоан, Лъв, Йоан, Йоан, Лъв, Михаил, Йоан, Евтихий, Константин, Йоан, Йоаким, Василий, Йоаким, Игнатий, Макарий, Висарион, Доротей, Роман, Теодосий, Йоаникий, Симеон, Теодосий, Йоаникий, Кирил.

Екзарси: Антим, Йосиф, Стефан.

Бог да упокои душите им в селенията на праведниците!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9yc 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики