Мобилно меню

4.9565217391304 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (92 Votes)
simeon_athos3.jpgВъпрос: Как човек може да получи разрешение да посети Света Гора и Зографския манастир за няколко дни? И може ли поклонението да не е в организирана група, а само двама-трима души?

1) Посещението в Света Гора е предимно за отделни лица, а групите се препоръчва да не са големи.

2) Желаещият да посети Св. Гора поклонник трябва да изпрати фотокопие на личната си карта или на задграничния си паспорт до бюрото за поклонници в Солун, Гърция, на факс 0030 2310 222424.

3) На листа от фотокопието трябва да добави: общо означение на професията си (напр. учител, инженер, лекар, студент, пенсионер и пр.) на английски или гръцки, както и: а) името на манастира/манастирите, който/които иска да посети, б) времето, в което иска да пребивава на Св. Гора и в) откъде иска да вземе разрешителното си (обикновено това е Урануполис, така е най-практично). Разрешението се дава само за 4 дена. Ако има натрупване в някой ден, от бюрото в Солун може да препоръчат някой следващ ден.

4) На другия ден след изпращането на факса трябва да се позвъни на тел. 0030 2310 252575 или 252578 (първата група числа е кодът на Гърция, втората - на Солун, а третата - номера на телефона, съответно на факса, в случая шестцифрени) и да се попита дали е получен факсът (понякога е възможно да пропаднат връзките).

5) В деня на влизане в Света Гора поклонникът трябва да се намери сутринта в 8.00 ч. в Урануполис пред бюрото за разрешения (то е в самото начало на селцето, точно под главната улица), за да си получи разрешителното до 9 ч. и да се качи веднага на кораба, който тръгва към 10.00 ч., но може да тръгне и 5-10 мин. по-рано! Това означава, че поклонникът е спал на хотел в Урануполис или е пътувал рано сутринта дотам.

6) От София пътят е 6 часа при спокойно шофиране. От българогръцката граница - около 2 часа и половина до Урануполис. Пътува се в югоизточна посока по маршрут: Кулата, съответно Промахона-Сидирокастро-Серес (но още преди града се свива вдясно по околовръстен път южно от Серес по посока Драма)-пътува се по пътя за Драма, докато (20-30 км. преди Драма) се появи табела вдясно за Амфиполис и Солун. Амфиполис е преди устието на р. Струма (Стримонас) в Бяло море. От устието на Струма се тръгва по магистралата на запад край морето, докато дойде след 20-ина км табела за Агион Орос (Света Гора) или Ставрос. От това място се слиза от магистралата и се тръгва през Ставрос на юг-югоизток към Йерисо и Урануполис.

7) Разрешителното за Света Гора струва засега 25 евро (повишава се цената му постоянно през последните години). Корабът до Зограф или до пристанището Дафни (последната спирка на кораба) струва до 5 евро. Престоят в манастирите (храна и квартира) за тези 4 дена, които се разрешават, е безплатен. И да не се забравя, че портите на манастирите се затварят при залез слънце и се отварят едва сутринта.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xkdd 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Гледай да имаш милост към всички, защото чрез милостта човек намира дръзновение да говори с Бога.

Авва Памб