Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

9В редакцията на Двери се получиха няколко запитвания от християни, които са установили, че паметта на св. свещеномъченик Игнатий Богоносец през тази година е записана в църковния календар на Българската православна църква – Българска патриаршия на 19 декември, а не на 20, както всички редовни богомолци знаят. Естествено, това отлично знаят клириците и църковните певци, но тази бележка не е за тях, а за онези, които не знаят защо е направена тазгодишната промяна на датата на Игнажден.

Този голям светец от втората половина на първия и началото на втория век се чества особено тържествено заради неговите заслуги за разпространението на Христовата вяра, както и заради мъченическата му смърт при отстояване на спасителната ни вяра. В преклонна възраст светителят пътува седмици наред за Рим, където е бил хвърлен на зверовете като наказание, задето не е пожелал да се откаже от вярата си, както са го принуждавали властниците на този свят.

Св. Игнатий е известен с прозвището си Богоносец, за което има две традиционни обяснения: първо, защото винаги е носел Бога в сърцето си; второ, защото като малък е бил онова дете, което Иисус Христос е взел в обятията Си и е казал знаменити думи: „И като взе едно дете, изправи го посред тях, прегърна го и им рече: който приеме едно такова дете в Мое име, Мене приема, а който Мене приема, приема не Мене, а Тогова, Който Ме е пратил“ (Марк 9:36-37). При това второто обяснение не изключва първото. Но думата ни тук е за датата на неговата памет.

Както пише св. Димитрий Ростовски в своите Чети-минеи, мъченическата кончина на св. Игнатий се е случила на 20 декември 107 г. На тази дата се отбелязва обикновено паметта на древния свещеномъченик. Постепенно обаче с установяването на празничните цикли в календара на Църквата се стига до „сблъсък“ на някои празнични чествания. Така например празникът Рождество Христово има период на „предпразненство“, който започва от 20 декември (има и „попразненство“, но това е друга тема), т. е. започва от деня на паметта на св. Игнатий Богоносец. Това налага службата на 20 декември, първия ден от предпразненството на Рождество Христово, да се съчетава със службата на св. Игнатий и така се постъпва всяка година, в която 20 декември е в делничен ден.

В която година обаче се случи 20 декември да е неделя (а това е Неделя преди Рождество Христово), към неделната или наричана още възкресна служба се прибавя и тази на предпразненството на Рождество Христово. В такъв случай не остава възможност да се отдаде подобаваща почит на св. Игнатий и се прави изтегляне на неговата памет с един ден напред – на 19 декември. На този ден службата на св. Игнатий се съчетава с тази на св. Бонифаций, чиято памет постоянно се чества на 19 декември. По този повод в Типика, книгата за реда и начина на извършване на богослуженията през годината, е записано: „Когато 20 декември – свещеномъченик Игнатий Богоносец – се случи в неделя, службата на св. Игнатий се пренася в предния ден (събота)“. Такъв е случаят и тази година – 2020-та, а това се случва периодично през няколко години.

В заключение ще кажем, че в църковния календар за тази година не е допусната грешка, а се следва древно установление с цел да се съгласуват различните празнични богослужения и да се отдаде заслужена почит и на св. Игнатий Богоносец, макар и с един ден по-рано. Нека имаме неговите свети молитви!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6q883 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец