Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

2021 06 19 1859Архипастирски слова на насърчение

Драги и възлюбени отци и братя в Пресвета Троица,

В неделя на 20 юни и в понеделник на 21 юни 2021 г. ние честваме празниците на Пресвета Троица и на Светия Дух.

Какво знаем за Светия Дух? Чуваме прекрасни молитвени думи за Него в Неделята на Света Троица, но нека помислим за Него, за името, което Му е дадено в Евангелието и е преведено като „Утешителят“ на български, а в някои преводи е наречен и „Адвокатът“.

Той е Този, Който наистина е Утешителят, Този, Който ни утешава заради нашето отдалечаване от Христос, нашия Бог и Спасител, Който ни обеща, че Неговата дейност на земята ще продължи и Той продължава да идва при нас и до днес!

- В началото, при сътворението, Той се носеше над лицето на водите.

- Той по-късно се спусна като облак и изпълни Соломоновия храм, като по този начин го освети.

- Той слезе върху млада девица от Назарет и тя стана Богородица.

- Той слезе под формата на гълъб и се носеше над главата на Господ при Неговото Кръщение, разкривайки триединното Божество.

- Той отново се появи като облак при Преображението на нашия Господ на планината Тавор.

- Той беше вдишан от Господ Иисус в нощта на Възкресението и Той ръкоположи апостолите.

- Той се спусна като мощен, бърз вятър и се появи като огнени езици върху главите на учениците и апостолите на Петдесетница.

- Той слезе и изпълни св. Йоан Предтеча, праведната Елисавета и Захария, апостол Петър, архидякона и първомъченик Стефан и останалите шестима дякони.

Светият Дух постоянно пребъдва в светата ни Православна църква. Неговото присъствие се подновява в нас многократно и ние преживяваме Неговото слизане по толкова много конкретни начини в различните богослужебни обреди на Църквата. Най-забележителното, разбира се, е превръщането на обикновените хляб и вино в пречистите Тяло и Кръв на нашия Спасител.

След като огласеният и подготвен във вярата се новопокръсти, душата и тялото на този нов воин на Христос се напоява със Светия Дух, Който слиза в него.

Един несъвършен и грешен човек коленичи пред един епископ на Църквата, който призовава Светия Дух над него и се създава нов свещеник или дякон за Църквата.

Трима епископи призовават Светия Дух над онзи, който ще се присъедини към техния сан.

Патриархът моли Светия Дух да слезе върху благоуханната смес от маслинено и розово масло, билки и аромати и това става свещено миро.

Епископът използва същото свето миро и Светият Дух превръща едно напечатано парче плат в Божи олтар, свети антиминс.

Епископът призовава Светия Дух Божий да слезе върху сграда, построена от хора, и да я превърне в Божи дом, точно както Той слезе в дните на Соломон или над вашата енорийска църква, ако е осветена.

Свещеникът призовава слизането на Светия Дух върху водата на Богоявление и тя се превръща в лечителна вода, която има сила.

Вселенските събори на светата Църква, съборите и всички църковни събрания са били и са ръководени от Светия Дух.

Точно както Възкресението на нашия Господ Иисус Христос е не просто исторически факт, а е нещо много по-важно – вечна реалност, така и слизането на Светия Дух не е просто исторически факт, а продължаваща, несекваща реалност в живота на Неговата Църква.

Той постоянно води и управлява Църквата. Той се призовава в началото на всяко богослужение (извън пасхалния период). Без Светия Дух не би съществувала нито вярата, нито Църквата.

Свети апостол Павел отива още по-нататък, като ни казва, че „никой не може да нарече Иисус Господ, освен чрез Дух Светий“ (1 Кор. 12:3). И това е така: без Него ние щяхме да блуждаем из морето на живота, борейки се да осмислим най-важните понятия като Бог, Свещеното Писание и самата Вяра.

В това време на COVID-19 бих искал да ви призова да молите Светия Дух да влее във всички нас Неговата сила от висините и да обнови нашата вяра и нашите кръщелни обети.

С пълно смирение нека заявим своята зависимост от Него и нашата отдаденост на Него. Той не е забравена Личност. Неговата роля е жизненоважна за Христовата църква и особено за всички наши епархийски църкви, мисии и манастири, тъй като Той, Подателят на живота, ги оживява.

Моите молитви в тези благословени празници за всеки от вас са да изпитате отново присъствието Му в личния си живот и вяра.

Също така призовавам Утешителя и Духа на истината да слезе върху сърцето, душата и тялото ви и макар че няма да видите огнен език над главата си, може да бъдете запалени да проповядвате чрез слово и дело Христовата вяра, която е така жизнено необходима на нашия обезнадежден свят. Амин.

С любов в Пресвета Троица,

† Митрополит Йосиф


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/83ap3 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum