Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

 MG 3074Идеята първо беше думите „православни християни“ в тази статия да бъдат в единствено число. Като се размислих, че според светите отци спасението е за всички човеци, реших думите „православни християни“ да бъдат в множествено число.

Вярно, и днес можеш да срещнеш между православните християни мъже или жени, които мислят обобщено като:

„Аз вярвам в Бог, както аз съм си решил(а) да вярвам. Моля се, както аз съм си измислил(а) думите. Не се причастявам, не общувам с духовници, защото те не одобряват моите нравствено-естетически изисквания, имам много забележки към Църквата и клира и, докато някой не ги вземе под внимание, аз няма да вляза в храма“.

Журналистът Иван Стамболов го е изразил така: „Такъв казва: отношенията ми с Бог са си моя работа, независимо че има отношения между Бог и цялото човечество“. „Който не е съгласен, да се замисли, защо Господнята молитва започва с „Отче наш“, а не с „Отче мой“?“.

Светото Православие е извървяло обаче дълъг път от учение, крито в катакомбите, до вселенска религия. Не е било леко за православните и правоверни християни повече от четири века и половина и седем вселенски събора да систематизират вярата си. В този процес участват стотици епископи, приемници на светите апостоли, и византийски императори, които не са допуснали отклонение от Св. Писание, както и от начина, по който Сам Бог е определил да бъде славен.

За жалост обаче в България се ражда един модерен и „много учен“ гражданин, който дръзва публично да обиди милиони православни християни, като заяви: „Майната му на Православието!“.

Подобно нещо споделят и онези, за които казахме по-горе, че са получили „умствено просветление“ и, мислейки, че са много православни, казват: „Майната им на тези четири века и половина! Майната им на епископите и императорите! Бог е мой човек и аз ще Го славя, както съм си решил(а)!“.

Какво значи да си православен християнин? Това значи правилно да славим Бога, както Сам Той дойде да ни посочи. Не да си измисляме учението, за да стане по-привлекателно. Бог е оставил това учение да бъде болезнено за някои, за да носи цялата радост и надежда. По какво можем да познаем православните християни?

- Когато четем Св. Писание, да си спомняме и да вярваме, какво Господ Иисус Христос беше говорил и казал (Йоан 2:22), защото сме православни християни.

- Вярно, ние говорим за това, което знаем, и свидетелстваме за онова, което сме видели, но приемаме и свидетелствата на Христос (Йоан 3:11), защото сме православни християни.

- Убедени сме, че Бог не проводи Сина Си на света, за да съди света, а за да бъде светът спасен чрез Него (Йоан 3:17), защото сме православни християни.

- Ние сме убедени, че Господ слезе от небето, не за да върши Своята воля, а волята на Отеца, Който Го е пратил (Йоан 6:38), защото сме православни християни.

- Знаем с увереност, че никой не може да дойде при Господ Иисус, ако не го привлече Отец (Който Го е пратил), за да Го възкреси в последния ден (Йоан 6:44), защото сме православни християни.

- Вярваме в думите на Господа, че плътта Му е наистина храна и кръвта Му е наистина питие, и който ги яде и пие, пребъдва в Него и Той в нас (Йоан 6:55), защото сме православни християни.

- Ние правим всичко възможно да сме ученици на Господ Иисус, да познаваме истината, която ни прави свободни, като пребъдваме в словото Му (Йоан 8:31-32), защото сме православни християни.

- Знаем, че за всичко трябва да се съобразяваме с Църквата, а не Тя с нас, защото сме православни християни.

- Научени сме, а и ние учим другите, че ние трябва да се спасяваме в Църквата, а не ние да я спасяваме, защото сме православни християни.

- Дали сме православни, защото от православна майка сме родени? Да, ние сме съгласни със св. Порфирий Кавсокаливийски Атонски, който казва, че най-добре православната вяра се предава чрез кръвта, защото сме православни християни.

- Продължаваме да живеем, да се движим и да съшествуваме в съгласие с православния начин на живот, защото по Божи промисъл и лична воля сме православни християни.

- Ние в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, например, днес се радваме, че новопокръстените от нас намират в Православната ни църква сериозно богословие, както и богослужение, което го подкрепя убедително, защото сме православни християни.

- Съгласни сме с мотивите на привлечените хора в Православната ни епархия, които със задоволство казват, че са намерили връзка с древната Църква и Господ Иисус Христос, че са усетили святост, която ги е поставила на мястото на тези, които са живяли преди тях. И още, че са намерили в Православието изцерение, защото сме православни християни.

- Ние също имаме епархиоти, които пътуват по два часа и половина, за да дойдат на св. Литургия всяка неделя и още два часа и половина да се върнат, които редовно се изповядат и причастяват, вече пеят в хора и дори се просълзяват от радост, защото сме православни християни.

Мнозина от новодошлите в задграничната ни епархия дори споделят, че по време на кръщението са усетили как една „сила“ ги е напуснала, оставяйки ги с вътрешен мир.

Никога няма да забравя 2000-та година, когато в нашата БПЦ „Св. Стефан“ в столицата на щата Индианс – град Индианаполис, САЩ, новодошлите при нас от братството на „Христос Спасител“ непомазани братя и сестри с децата около 97 души, които търсеха канонично Православие (без техния руски православен архимандрит, аргосан от задграничния им синод), ги помазах и благослових с българско свето миро, което още благоухае и радва българското „Добре дошли у дома!“.

За моя утеха Господ благослови да имаме 23 години вече още една църква под нашата духовна юрисдикция, която носи името „Всех скорбящих радост“, точно на три мили по 16-а улица, защото сме православни християни.

Да, това беше една от десетте църкви с аргосания архимандрит (Бог да го помилва!), който със задоволство одобри да дойдат под българска църковна юрисдикция с благословението и на българския Св. Синод.

Явление, по волята на Бога, което ни равнява с останалите православни юрисдикции и което след изминалите тук четиридесет и една години ми дава свободата да изразя убеждение, че в края на 21-я век Америка ще бъде православна, защото сме православни християни, въпреки днешните изкушения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwf69 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)