Мобилно меню

4.953488372093 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (258 Votes)

9c4f9a2a421b443705499953c1db6d69На 21 юни 2022 г. Св. Синод на БПЦ-БП е изслушал официалното съобщение на Св. Синод на Вселенска патриаршия под председателството на патр. Вартоломей, че на 9 май 2022 г. е обсъдил подробно църковния въпрос на Скопие и решил следното:

Приема в евхаристийно общение йерархията, клира и народа на тази църква, като изцерява язвата на схизмата. За тази цел е издаден съответният патриаршески и синодален акт.

Ловчанският митрополит Гавриил е обяснил пред БНР, че постановлението на Св. Синод на БПЦ е: признава каноническия статут на Православната църква в РСМ съгласно решението на Вселенската патриаршия и предложението на Сръбската църква.

Президентът на РСМ г-н Стево Пендаровски официално заявил следното: „От БПЦ казват, че ще размислят за името на нашата църква. Кои сте вие?!“.

Мисля, че няма нужда от отговор, защото г-н Пендаровски сам ни дава отговора, а после задава въпроса: „Кои сте вие?“. Това означава, че отговорът е правилен.

Г-н президент на РСМ, ние – и митрополит Гавриил, и аз, митрополит Йосиф, воглаве с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и останалите дванадесет митрополити – сме членове на Св. Синод на БПЦ-БП в пълен състав, който според устава ни е върховното управление на БПЦ-БП.

Ясно е, значи, кои сме ние, нали?

Хубаво щеше да бъде, ако г-н Пендаровски беше благодарил за решението на БПЦ-БП първи след официалното съобщение да се произнесем, защото се зарадвахме като братя и съседи православни християни, че схизмата отпадна и ние – първата духовна дъщеря на майката Вселенска православена църква и най-младшата ѝ дъщеря – вече можем да бъдем в евхаристийно общение като канонични и благодатни сестри православни църкви. Това е важното!

Що се отнася до изказването на митр. Гавриил, парафразирано от г-н президента, че „от БПЦ казват, че ще размислят за името на нашата църква“, то тези думи не са наши и не са „зле научена гръцка лекция“ от нас, както г-н президентът се е изразил на 10 юли 2022 г. във „Видео Европа“, а са думи на Вселенския патриарх Вартоломей и на Сръбския патриарх Порфирий, които той самият добре почита.

В патриаршеския и синоден акт, издаден във връзка с официално съобщеното на 9 май 2022 г., се казва, че Св. Синод на Вселенската патриаршия предоставя на Светейшата Сръбска църква уреждането на управленските въпроси между нея и Църквата в РСМ.

Също признава на тази църква името „Охридска“ (под което се разбира област на нейната юрисдикция само в границите на територията на държавата Северна Македония), както и нейният предстоятел писмено е обещал на Вселенската патриаршия в името да не фигурира определението „македонска“ и всякакво друго производно от думата „Македония“.

И още, Вселенската патриаршия продължава да се интересува от израстването, напредъка и благосъстоянието на това Охридско църковно образувание…

Според първите реакции в Северна Македония решението на Вселенската патриаршия не означава, че Македонската православна църква е получила томос за автокефалия, който официално урежда международното име и статут на тази църква, а заявява, че вярващите и клириците, принадлежащи към нея, не са в схизма и могат да съслужат заедно със свещеници от другите поместни православни църкви.

Водят се допълнителни преговори за определяне на окончателния статут на Църквата в РСМ, вече официално призната поне от Вселенската патриаршия като „Охридска архиепископия“.

Сръбската патриаршия също остави Православната църква в РСМ – Охридска архиепископия да реши какво ще бъде нейното официално име, като препоръчва това да се уточни „в братски диалог с гръцките и другите поместни православни църкви“.

„Гръцките и другите поместни православни църкви“, с които Църквата в РСМ трябва да уточни официалното си име, несъмнено включват и Българската патриаршия, която според своя устав е правоприемник на Охридската архиепископия.

Както споменахме по-горе, Вселенската патриаршия преди Сръбската патриаршия постави ограничения за името, с което е приета тази поместна православна църква – да не се съдържа в него „Македония“ или производни имена, както и нейната юрисдикция да се ограничи в границите на РСМ.

Като завършек, ще ми се да вярвам, че г-н Пендаровски със сигурност ще бъде съгласен Св. Синод на Православната поместна църква в РСМ да включи и БПЦ-БП „в братския диалог“, в който, както обявихме, и ние да си кажем думата относно официалното име на Църквата в РСМ, което тя сама ще си определи и обяви „без да се интересува от „реалполитика“, „геополитика“, „църковнополитически съображения“, едностранни инициативи и без да се поддава на ничие влияние и натиск“.

С усмивка, а не с обида сторих всичко възможно да уверя г-н Стево Пендаровски, президент на РСМ по въпроса кои сме ние.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8yxy3 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен