Мобилно меню

4.8933333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (75 Votes)

     108 8„Бог толкоз обикна света, че отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, но да има живот вечен“
(Иоан 3:16)

Наистина любвеобилният Бог, знаейки, че човешкият разум не може да разбере Неговата природа, благоразсъдил, че едно нещо само би помогнало: Бог да стане човек.

Човекът може да разбере човека. Ако те заедно страдат, то и взаимно ще се разбират. И Бог изпратил на земята Своя Син – най-сполучливия представител, Когото имал. Бог Отец обичал много Своя Син, но Го отдал, защото обичал и нас.

Тук бих искал да споделя с вас мое размишление, което може да ни помогне, като ни върне назад във времето. Нека само за момент да си представим как Бог Отец и Неговият Единороден Син разговарят един с друг по подобие на обикновен баща с чедото си, преди Божият Син да напусне дома на Отца Си и да отиде в света.

Бог Отец казал: „Синe, не Ми се ще Ти да тръгваш. Аз Те обичам от цялото Си сърце и ще Ми е много мило за Тебе. Но Ти трябва да отидеш долу на земята, да потърсиш и намериш човеците, изгубили всяко чувство за дълг, и да кажеш на бедните и обладани от грехове души там как трябва да живеят, като им посочиш пътя, по който те ще се върнат обратно у дома! Предай на всички Моята любов!“.

В св. Евангелие намираме свидетелства точно какво е вършил Господ Иисус Христос за човечеството. Чрез силата на Своето слово и дела на изцерения и опрощения, както и чрез Своите страдания и лична саможертва Божият Син наистина ни е показал пътя на правдата, истината и живота, угоден на Бог Отец. Той живял така, както проповядвал: „Възлюби Господа, Бога твоего, от всичкото си сърце и от всичката си душа, и с всичката си сила, и с всичкия си разум, и ближния като себе си“ (Лука 10:27).

„Славете Господа, защото е благ“ (Пс. 135:1). Неговата любов е вечна. Тя не е като любовта на другите. Тя превъзхожда любовта на родителите ни, на нашите деца, на нашите съпруги или съпрузи, на нашите приятели и близки. Чистата любов е тая, за която жадуват нашите сърца, особено във време на самота, уплаха и отчаяние. Факт е, че увлечени в нашето натоварено ежедневие и заетост, ние често забравяме, че Бог има по-висока цел за нас. Нима не чувствате в превъзмогването на проблемите в бурния океан на живота, че сме объркани без плавателен съд? Нима не усещате, когато сме на грешен път? Ние обаче не сме сами. Мнозина като нас са там. Добрата новина обаче е, че ние не бива да стоим повече там, на грешния път. „Във всичките си пътища познавай (Бога) и Той ще оправи твоите пътеки“ (Притчи 3:6).

Сега, когато посрещаме и празнуваме Христовото Рождество, нека да се смирим и да последваме примера на тримата мъдреци, които видяха звездата и дойдоха да се поклонят на Богомладенеца Иисус във Витлеем. Тъй като и ние се нуждаем да намерим пътя до дома на Бог Отец, трябва да отидем в духовния Витеем и да се представим на Родилия се Негов Син. По повод Рождеството Му Бог Отец е приготвил на всеки от нас скъп подарък. Той е поставил Богомладенеца в центъра на нашия живот, така че всеки един от нас да се чувства по-близко до Него. От нас зависи дали да приемем този скъп дар.

И когато мисията в името на Бог Отец (Иоан 5:43) беше изпълнена, „… за да бъде светът спасен чрез Него“ (3:17), Господ казал на св. апостоли: „Сам Отец ви обича, задето вие Ме обикнахте и повярвахте, че Аз съм от Бога излязъл. Излязох от Отца и дойдох на света; пак оставям света и отивам при Отца“ (16:27-28).

Това като казал Иисус, дигнал очи към небето и рекъл: „Отче! Дойде часът… Аз Те прославих на земята, свърших делото, що Ми беше дал да изпълня, … а сега ида при Тебе, Отче Свети (17:4, 11), и не се моля да ги вземеш от света, но да ги опазиш от злото (15 ст.)… и не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, да бъдат всчки едно; както Ти, Отче, си в Мене, и аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно“ (20-21 ст.).

Слава и благодарност на Бога Отца и на Неговия възлюбен Син Иисус Христос!

Поздравявам ви, възлюбени читатели на Двери, с молитвено благопожелание за честита и благословена Коледа, богато изпълнена с добри дарове от Господ Иисус, Чието Рождество радостно празнуваме.

Нека Новата 2021-ва година бъде по-добра и по-здрава за всички ни. Бъдете уверени, че се моля за вас по време на богослужбите в епархийската ни катедрала в гр. Ню Йорк.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6qy9x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин