Мобилно меню

4.84 1 1 1 1 1 Rating 4.84 (25 Votes)

Sinodna PalataИ З Я В Л Е Н И Е

НА СВ. СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

От 2 до 5 януари 2007 г. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион, придружен от духовни и светски лица, е посетил гр. Рим, като е отслужил молебен в храма „Санта Мария Маджоре“ и е удостоил със званието „архонт“ българския гражданин г-н Слави Бинев. За изясняване на случилото се синодалните архиереи на 22.01. т. г. проведоха срещи с проф. Огнян Герджиков, председател на Парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията, и Негово Високопреосвещенство архиепископ Джузепе Леанца, апостолически нунций в София. В синодалните заседания 22-24.01.2007 г. Високопреосвещеният митрополит Галактион не взе участие, неуспешни бяха и опитите да бъде проведен телефонен разговор, след което се получи болничен лист.

Св. Синод в заседанието си на 24.01.2007 г. разгледа съобщенията и материалите от средствата за масово осведомяване и заявява следното:

1. Посещението на Старозагорския митрополит в Рим от 2 до 5 януари т. г. има частен характер и не е станало с благословението на Българския патриарх и Св. Синод.

2. В наградния фонд на Българската православна църква и нейните поделения – епархии, манастири и пр., не съществува званието „архонт“, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие.

3. Извършени удостоявания със званието „архонт“ от представители на Българската православна църква са недействителни.

Св. Синод изразява съжаление за допуснатата нередност!

ГЛ. СЕКРЕТАР НА СВ. СИНОД

/АРХИМАНДРИТ НАУМ/


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cu 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж