Мобилно меню

4.5185185185185 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (27 Votes)
1_24.jpgВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,
БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,
ВЪЗЛЮБЕНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,
ДЕЛЕГАТИ НА VІ-я ЦЪРКОВНО-НАРОДЕН СЪБОР,
ПОЧИТАЕМИ ГОСТИ,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ,

Богу било угодно настоящият Шести Църковно-народен събор на светата ни Църква да се проведе в свещените двори на всебългарската Рилска светиня под покрова и небесното застъпничество на преподобния и богоносен наш отец св. Йоан Рилски чудотворец.

Настоящият Събор се провежда в дните, когато с благодарност към Бога, отбелязваме 55-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия.

Верни на исконното съборно начало в Христовата църква, ние сме призвани отново да засвидетелстваме свещената традиция на светото Православие, следвайки апостолския принцип: „Изволися Святому Духу и нам” (Деян. 15:28). Това ще рече, че нашето съборно присъствие трябва да бъде израз на повиновение към Божественото присъствие на Светия Дух в нашите мисли и действия за богомъдро и ползотворно решаване делата на светата ни Църква за радост и утеха на нейното благочестиво изпълнение – боголюбивия ни православен български народ.

В изпълнение повелите на неизменните църковни канони ние трябва внимателно да обсъдим изискванията на нашето съвремие за добро свидетелство пред света.
     
Наред с текущите църковно-богослужебни, културно-просветни, междуцърковни и други въпроси от живота на светата ни Църква в периода след Петия Църковно-народен събор до днес, предстои ни да насочим по-усърдно вниманието си върху някои изменения и допълнения в Устава на Българската православна църква.
 
По съвета на светия апостол: „За всичко благодарете” (1 Сол. 5:18), въздаваме благодарност към великия Пастиреначалник на Църквата, че  ни е  съхранил и  подпомагал в скромните ни усилия на Божия виноград. Прекланяме се и пред Неговата всещедра помощ за преодоляване на достопечалното нарушение единството на светата ни Църква.

Считаме за свой приятен дълг от наше име u от името на Св. Синод да отправим поздрав и благословение към почитаемите делегати за проявената готовност, старания и отзивчивост към доверието, гласувано им от православните християни.

Приемаме с удовлетворение вниманието на досточтимите високи гости на този форум и тяхното съпричастие към усилията ни да пребиваваме в единството на светата ни Църква за полза на добрия ни народ и благощастието на скъпата ни Родина.

С молитвено пожелание Божията помощ да ни съпътства в изпълнение на поетия от нас църковно-родолюбив дълг, от името на Св. Синод откривам Шестия Църковно-народен събор на Българската православна църква и предоставям на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий да председателства Събора.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/cw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец