Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

STR.4 20.2 980x735Интервю на прот. Добромир Димитров, енорийски свещеник на Българската църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, за вестника на българската общност там „БГ БЕН“. О. Добромир е енорийски свещеник в Лондон от 3.12.2021 г. Във Великобритания е от 2014 г., където пристига за специализация в университета Оксфорд, но остава да служи и работи тук. През 2017 г., с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, създава Православната българска мисия „Св. Константин и Елена“ в графство Кент.

Интервюто е за реконструирането на параклиса „Св. Йоан Рилски“ в двора на българското посолство в Лондон. По този повод на 4 ноември стартира кампания за набиране на средства за преустройство на параклиса, за която в столицата на Великобритания пристига митр. Антоний. На 5 октомври той оглави св. Литургия за храмовия празник на българската църковна общност в английската столица.

- Отец Добромир, одобрен ли е вече проектът за изграждане на българската църква в Лондон и какво предвижда той?

- Слава Богу, след едногодишна активна работа с архитекти и два пъти кандидатстване пред общината в Уестминстър, на 28 септември получихме пълно разрешително за строеж след тежка процедура, тъй като сградата, в която искаме да изградим църквата, попада в тъй наречените обекти с културно-историческо значение. Проектът предвижда разширяване на цялостното пространство с обединяване на две помещения, обединяване на първи и втори етаж, за да се получи височина за купол, изграждане на нов покрив и два нови изхода.

- Новата църква в какъв архитектурен стил ще бъде решена – съвременен или ще носи елементи на древните ни български класически църкви?

- Стилът на църквата ще е класически, в традицията на средновековните български църкви в Плиска, Преслав, Сердика, Велико Търново, които са повлияни от византийската традиция, а тази традиция идва от Рим.

WhatsApp Image 2023 02 25 at 09.30.11Сметнахме, че това е и най-подходящо, тъй като и сградата в кв. „Кенсингтън“ е класическа, а поради това изграждане на църква във възрожденски стил, който е толкова разпространен в България, би било неподходящо. Що се отнася до екстериора на сградата, то, за съжаление, сме ограничени да извършим големи промени, но се преборихме с общината за откриване на нов вход на фасадата на сградата откъм улицата, водеща към Роял Албърт Хол, изграждане на кръгъл витражен прозорец над входа, православен кръст над самата сграда.

Що се отнася до вътрешното пространство, то там защитихме нуждата от пълни промени за изискванията на православното богослужение. Следователно в интериора ще бъдат изградени всички архитектурни елементи на православния храм: притвор, наос (основно помещение за вярващите; бел. ред.), олтар, купол с колонади и мраморен иконостас с икони, украсени с мозайка, под и купол. Около купола (на втори етаж) предвиждаме помещение за деца и библиотека.

- След броени дни ще стартирате нова кампания за набиране на средства за самата реконструкция и разширяване на българския православен храм в Лондон, който се намира в сградата на Посолството на Република България. Само от дарения ли се набират необходимите средства за изграждането на българската църква?

- Средствата за изграждането на църквата се набират главно от дарения, но получихме и радостната новина, че Дирекция „Вероизповедания“ на Министерския съвет на Република България ще ни отпусне сумата от 400 000 евро. Трябва да заявя, че тази сума няма да бъде достатъчна, тъй като за изпълнението на проекта са ни нужни около 1 000 000 паунда. Поради това ще се обърнем към българската общност във Великобритания за помощ, за да осъществим това общо дело, чакащо вече тридесет години. Нека да напомним, че ние сме единствените православни християни без храм не само в Лондон, но и в цяла Великобритания, за разлика от гърци, румънци, руснаци, сърби, грузинци и македонци, които имат десетки. Ние имаме едно скромно параклисче, бивша конюшня, което днес е невъзможно да събере нуждаещите се от духовно обгрижване българи на неделно богослужение или празник.

- Миналата година също имаше кампания за набиране на средства, която се проведе с благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Отзоваха ли се дарители?

- Тази кампания беше успешна, тъй като тя ни даде старт да наемем добър архитект, който да изработи архитектурния дизайн и да подготви нужните административни документи, чрез които кандидатствахме пред общината в Уестминстър. Заплатихме и задължителните такси за разглеждането и одобрението на документите. За месеците, докато течеше кампанията, църковното настоятелство събра около 20 000 паунда както от българските християни, идващи в храма, така и от някои по-заможни българи родолюбци. Организирахме и pay-pal кампания във Фейсбук, чрез която получихме средства от българи в Европа и родината. Това изключително ни помогна, за да извървим тези първи трудни стъпки. Без тези средства одобрените проекти не биха били възможни, за което дълбоко благодарим от името на цялата българска общност във Великобритания. Ние ще се молим за тях и техните семейства.

- Кога най-рано може да бъде изграден новият български храм в Лондон и това ще подобри ли църковния живот на българите в Англия?

- Много се надявам храмът да бъде завършен в рамките на една година от началото на реконструкцията. Това е жизненоважно за нашата мисия, тъй като ние нямаме друго помещение. Разбира се, докато тече ремонтът, ще служим в гръцката църква „Св. Пантелеймон“ в Хароу, Северен Лондон, която чрез ходатайството на епархийския ни митрополит Антоний беше измолена от архиепископа за Великобритания Никита (Вселенска патриаршия). Също така ще провеждаме богослужения и в храм „Св. архангел Михаил и всички ангели“ близо до Рочестър, Кент, която наемаме за богослужение от Англиканската църква.

- Освен на събитието, което организирате на 4 ноември от 18:30 ч. в салона на българското посолство в Лондон, как желаещите да дарят могат да го направят?

- Всеки е добре дошъл на това събитие и отправям покана до всички чрез Вашата медия.

Кампанията на 4 ноември ще бъде открита от Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний и Негово Превъзходителство посланик Марин Райков в салона на посолството ни в Лондон, които бяха и основни двигатели този проект да получи подкрепата на Българската православна църква и Министерството на външните работи на Република България.

Що се отнася до даренията, желаещите да помогнат за това общобългарско дело могат да го направят чрез банковата сметка на църковното настоятелство, която се намира на интернет-сайта на българската църква „Св. Йоан Рилски“, Лондон. Там има и банер PayPal, който осигурява лесен достъп.

Също така искам да информирам дарителите, че сме регистрирани по Gift Aid, което означава, че предоставените от тях даренията могат да бъдат приспаднати от данъците, които всеки работещ плаща във Великобритания. Разбира се, отново ще стартираме и дарителска кампанията по социалните мрежи и електронните медии.

- Предвиждат ли се подобни инициативи и за изграждане на български храмове в други части на Англия?

- Доколкото ми е известно, съществува и друга инициатива за изграждане на храм в Лондон, която от години извършва кампания за събиране на средства от частни лица, които, за съжаление, не достигат до Българската православна църква. Поради това ясно заявяваме, че кампанията на Българската православна община „Св. Йоан Рилски“ в Лондон, която стопанисва параклиса в българското посолство, е единствената на Острова, която цели изграждането на български храм, и събраните средства ще се използват стриктно за тази цел при строга отчетност. Поради това апелираме хората да бъдат внимателни, на кого даряват.

Дарителска сметка за преустройство на българския храм в Лондон:

THE BULGARIAN ORTHODOX COMMUNITY OF ST JOHN OF RILA IN LONDON

Lloyds Bank

Sort Code 30-96-26

Account Number 80397868

IBAN: GB27LOYD30962680397868

BIC: LOYDGB21446


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d66qf 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum