Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

ТриодБратството на Зографската св. обител съобщава, че излезе от печат трето, луксозно издание на Псалтикийния Триод на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много църковни певци и на множество храмове, а и изобщо на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение. Принасяйки своя скромен труд, м. Климент, брат на Зографската св. обител, съставител на псалтикийния сборник, се надява да допринесе за Божията възхвала от църковната певница.

В Псалтикийния Триод, който вече може да се намери в църковните книжарници, са включени всички песнопения (самогласни стихири, слави, отпустителни тропари и кондаци) от Великия пост и Страстната седмица, а също така и покайните и мъче­нични стихири за всеки глас, които се пеят в петъчните и недел­ни дни на Великия пост. Като допълнение, изданието съдържа и велико­постните песно­пения от вечернята, от великото повечерие и от часо­вете, които досега неесте­стве­но бяха включени като съставна част от Псалтикийната Утреня на Манасий Поптодоров.

На православна неделяВторият том, Псалти­кийният Пенти­костар, който ще излезе от печат след около две-три седмици, съдържа песно­пенията от Пасха, от Светлата седмица и от всички подви­жни празници от Пас­хал­ния период до Неделя на всички светии.

Луксозно (с кожена корица и с по-голям размер на невмите и на стиховете), изданието е субсидирано, за да може да е достъпно за повече храмове и за по-голям брой църковни певци.

Неотдавна беше издаден и Катавасийник, който съдържа всички празнични, триодни и общи катавасии за годишния богослужебен кръг. В сборника са поместени още и полиелейните псалми, както и избрани псалми за празниците „Величания“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6a389 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски