Мобилно меню

4.9795918367347 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (147 Votes)

Слова 1 томВ навечерието на Рождество Христово Зографската св. обител започна ново издание на Словата на преп. Паисий Светогорец в пет тома, които са сред най-популярните съвременни православни книги в Гърция, Русия и целия православен свят. На книжния пазар вече могат да се намерят първите два тома от поредицата. Първият е озаглавен С болка и любов към съвременния човек, а вторият – Духовно пробуждане.

Словата на преп. Паисий са издадени на гръцки език от монахините от исихастириото „Евангелист Йоан Богослов“ през 1998 г., четири години след смъртта на преподобния. Материалът е събиран в продължение на 28 години, през които св. Паисий е ръководил духовно св. обител. Текстът е под формата на диалози, като между тях са включени и откъси от негови писма до сестрите. Използвани са и записки от разговорите, които старецът е водил със свои духовни чеда.

Picture1В предговора към първия том монахините пишат: „Решението ни да издадем тази книга беше насърчавано и от една мисъл, която старецът имаше от години. Мислеше да напише „книга, която да е за всички – миряни, монаси и клирици“. Не можа да осъществи тази своя идея, понеже раздаваше цялото си време на страдащите души, които всеки ден пристигаха пред колибата му и на които се отдаваше изцяло, въпреки малкото си телесни сили“. 

Словата на стареца Паисий излизат на български език в нова редакция на превода и с ново оформление. Накрая има и речник на характерни изрази и думи, използвани от стареца Паисий в устното му слово и които може би не са добре познати на съвременния читател. Словата са част от издателската поредица „Съвременни свидетели“ на фондация „Наследство на Зографската св. обител“. С твърди корици и цветни илюстрации, новото издание на словата на преподобни Паисий се предлага на достъпната цена от 14 лв.

За контакти: zograf.nasledstvo@gmail.com.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6yx6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий