Мобилно меню

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (75 Votes)

41799208 307191983417658 7347334054288556032 oНа българския книжен пазар през тази седмица се появи ново издание на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“, озаглавено Подвижници в света (т. 1), превод от гръцки език. Първият том обхваща 20 биографии на вярващи хора – клирици и обикновени християни, мъже и жени, живели през втората половина на 19 и дори до края на 20 в. Включени са и 45 поучителни истории от същия период.

Общото между всички жизнеописания е, че тези вярващи, мъже и жени на различна възраст, семейни или безбрачни, клирици и обикновени християни, са постигнали целта на човешкия живот, светостта, извън манастирските стени, подвизавайки се в света. Описани са много живо, с различни характери, но всички имат и някои общи белези: обичали са Църквата, били са простодушни, искрени и нелицемерни, живели са аскетично и с търпение са преминавали през различни житейски изпитания. Всички са обичали молитвата. Повечето са били обикновени хора – неграмотни или слабограмотни. Те свидетелстват, че християнството не е елитарна религия, че богословието на Църквата е жива сила, която е действена във всеки, независимо от житейското му поприще, интелектуални дадености и социално положение.

Разказите са особено вдъхновяващи за обикновените християни, които живеят в света. Защото те опровергават широко разпространената заблуда, че светостта е възможна единствено в манастира или въобще в пълно уединение.

Тези разкази са събрани от светогорската постница „Св. Йоан Предтеча“. Те нямат автор, но светогорската килия застава със своя авторитет зад автентичността на събраните свидетелства. Така жанрът на сборника се доближава до този на древните патерици, които съдържат кратки откъси от поученията и живота на известни подвижници.

И още нещо, което сближава книгата с древните патерици. Както в патериците са били включени текстове не само на официално прославяни от Църквата светци, но и на множество авви, пустинници, които вярващите са почитали като свети, като познали Господ Иисус Христос, така и в тази книга включените животописи не са на хора, които официално са канонизирани от Църквата. Но те се почитат като светци от местната църковна общност, за тях християните имат памет, те поддържат молитвена връзка с тях. По техните молитви Господ и сега извършва чудеса.

Българското издание е с авторски рисунки на един от зографските братя, както и на талантливата млада художничка Назария В. Малева. Включени са и запазени фотографии на някои от описаните в този том подвижници. Книгата представлява интерес за всеки мирянин – свещеник или обикновен християнин, който искрено обича Христос и се подвизава извън манастирските стени.

Изданието може да се намери в по-големите църковни книжарници в столицата, в книжарница „Български книжици“ и др.

Може да бъде поръчана и непосредствено от издателството на Зографския манастир, фондация „Наследство на Зографската света обител“. Телефон за контакти: 0876 669 757,

 e-mail: zograf.nasledstvo@gmail.com

Facebook страница: Зограф Фондация Наследство


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9qyq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Когато някой е смутен и опечален под предлог, че върши нещо добро и полезно за душата, и се гневи на своя ближен, то очевидно е, че това не е угодно на Бога: защото всичко, що е от Бога, служи за мир и полза и води човека към смирение и самоукорение.
Св. Варсануфий Велики