Мобилно меню

4.5428571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (70 Votes)

Cover K Yanakiev ApocalypseНа 22 март 2018 г. от 19 ч. в „Essence Center“ на ул. „6-ти септември“ № 37 се състоя представяне и дискусия върху най-новата книга на проф. Калин Янакиев: Историята и нейните „апокалипсиси“. Предизвикателството на вечния ад. Книгата беше представена от своя автор, като в последвалата дискусия се включиха о. Николай Нешков, проф. Георги Каприев, редакторът Мартин Осиковски и др. Сред присъстващите на представянето, много от които бяха правостоящи, се открояваха бившият министър-председател Филип Димитров, писателят Деян Енев и др.

В представянето си авторът подчерта, че няма за цел да преразказва съдържанието на книгата и уточни, че тя е много далеч от изкушението да се срине в евтината и глупава мистика, с която определени автори се опитват да спечелят нездравото любопитство на читателите си.

Двете студии, от които се състои новата книга на проф. К. Янакиев, представляват философстване върху „последните неща“, провокирано от духовно безпокойство пред лицето на онова, което ни е откровено. И ако в първата студия безпокойство събуждат комплекси от определени есхатологични идеи, свързани с откровението за предела на историята, то във втората студия безпокойството ни вече е провокирано от страховитата противоречивост на самото онова, което ни е откровено за пределната съдба на злото.

Авторът почерта още, че тъй като книгата заявява себе си именно като философия на последните неща, тя не бива да се чете като богословска в едно собствено значение на тази дума, доколкото богословието изяснява и систематизира откровеното ни от Бога, Освен това той предупреди, че тази философия на последните неща, както въобще всяко философстване, е мислене на онзи, който го мисли, който философства, и в този смисъл книгата няма и не може да има каквато и да било универсална, вероучителна претенция. Истинността на всяко едно философстване може да бъде нещо споделимо, но не и нещо обективистично верифицируемо. Философстването може да бъде убедително (или не), не обаче и догматически утвърждаващо (или отричащо).

За читателите на Двери съобщаваме, че предстои и второ представяне на книгата – на 28 март от 18:30 ч. в книжарницата на ул. „Гладстон“ № 32.

Избрани откъси от новата книга на проф. Янакиев са достъпни на сайта Култура.бг – тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxp9x 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики