Мобилно меню

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (36 Votes)

korica-print22На българския книжен пазар се появи книгата Свещица пред вечния огън на карикатуриста на Двери Благо Мегалов. Сборникът включва 266 карикатури на автора, тематично подредени в 20 глави: „Разкошна естетика”, „Пусти пости”, „Празнично циклене”, „Архонти и мейкъри”, „Радуйся, Радка, на забрадка”, „Мирски предания”, „Издънземни” и други.

Книжното издание не е повторение на електронния вариант на карикатурите, публикувани в Двери през последните пет години. Включени са нови теми, а част от публикуваните са преработени.

Ето какво казва авторът за своята работа в увода към книгата: „По своята същност настоящата книга би трябвало да е църковна. Тя е предназначена да осмее „този свят” като отрицателно духовно понятие, олицетворяващо загубата на любов. В такъв смисъл Църквата би трябвало да е антипод на „този свят”. За съжаление обаче нерядко и ние, църковните люде, изгубваме любовта. Ето защо тази книга насочва поглед и навътре, към онези заразени места в църковното пространство, където светският дух е успял да проникне и е започнал да профанизира светинята...”.

Един от редакторите на Двери неотдавна нарече карикатурите на Благо Мегалов „богословие в щрих”, а техния автор – „единствения оригинален богослов у нас, чието творчество е лишено от възможността за копи-пейст” (т. е. от плагиатство). Неслучайно българските карикатури намериха отзвук и в чужбина. В руската блогосфера бяха оценени като наистина оригинално явление в църковните изразни средства (вижте статията на арт-директора на църковния сайт „Нескучный сад” Дмитрий Петров „Карикатурата като изкуство и християнските теми”).

Със своята свежест, хумор и непосредственост Свещица пред вечния огън е за всички, а не само за изкушените от църковната проблематика. Една добродушна усмивка, понякога малко хаплива, друг път – с приятелско намигване. А защо не и лек ободрителен шамар!

Книгата можете да закупите в София от книжарницата „Български книжици” на ул. „Аксаков” № 10 (градинката на „Кристал”). 

Очаквайте до няколко дни още канали за разпоространение в Интернет. За по-големи количества (над 10 бр.) можете да дадете заявка на електронния адрес на Двери – redaktori@dveribg.net

* * *

МЕГА-ПРОМОЦИЯ ДО ПЪРВИ АПРИЛ

Свещица пред вечния огън

Б
езплатна доставка по куриер до цялата страна, 20% отстъпка и крайна цена от 10.40 лв


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9xaax 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Смирението е единственото нещо, от което имаме нужда; когато има други добродетели, човек все пак може да падне, ако няма смирение; със смирението обаче човек не може да падне.

Герман Атонски Стари