Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

2014-04-25 1154През Светлата седмица излезе книга на един от любимите автори на читателите на Двери – Месогейския митрополит Николай. Там, където Бог се вижда съдържа текстове на известния гръцки богослов, публикувани в Двери през годините, както и интервюта, дадени в гръцката и чуждестранна преса.

Там, където Бог се вижда излиза с благословението на своя автор. Това е първата книга, с която много популярният гръцки богослов се представя пред българския читател. Вярваме, че изданието ще достави истинско удоволствие на всички, които търсят искреността в разговора за Бога, далеч от шаблоните и готовите отговори.


85о
Кой е митрополит Николай? Роден на 16 април 1954 г. в Солун, той завършва физика в Солунския университет, а после продължава обучението си по астрофизика в Харвардския университет, САЩ, и по хемодинамика и биомедицински технологии в Масачузетския технологичен институт. С две магистърски и една докторска степен той е търсен учен за лабораториите на университети и корпорации, работи дори за NASA в областта на космическите медицински технологии. Но още там, отвъд океана, младият и обещаващ физик се насочва и към богословската наука, която започва да изучава във висшия Православен институт „Честният Кръст” в Бостън (към Гръцката архиепископия за САЩ). След десетгодишно пребиваване в САЩ се завръща в родния Солун и прави нов докторат – този път в Богословския факултет, като се съсредоточава върху богословските проблеми на биомедицината и присаждането на органи. Междувременно през 1989 г. е постриган за монах в планинския манастир „Стомио” на албанската граница, ръкоположен е за йеродякон и йеромонах и получава послушание в атинския метох „Възнесение Господне” на светогорския манастир „Симонопетра”. Създава и досега ръководи Центъра за биомедицинска етика и деонтология, чийто екип влиза и в комисията по биоетика при Св. Синод на Атинска архиепископия. Като монах и после висш клирик той чете лекции в различни университети и колежи, участва в множество научни конференции, издава свои научни текстове, разпознава се като духовен фактор в обществото.

Напълно закономерно при ръкополагането му за епископ в словото си митрополит Николай заявява: „Макар да ставам епископ, съзнателно аз избирам като образ на живот монашеския. С такава цел съм тръгнал и с такава искам да изпълня земния си дълг, с такова наследство искам да поема по вечния си път. Затова публично заявявам желанието си – включително и към нашите граждански властници: не гледайте на мене като на висш служител в държавата с месечна заплата и допълнителна за празниците и за летните отпуски, с присъствие на вечери, приеми, паради и откривания. Думи като заплата, пенсия, лична собственост, осигуровки, ваканции, лични приятелства и пр., които нямат никаква връзка с монашеския живот, ще се постарая да останат чужди на речника на личното ми житие. В сърцето ми е залегало убеждението, че свещеникът трябва да е най-бедният сред вярващите, а епископът – най-бедният сред свещениците. Първото няма да го наложа на никого; второто, обаче, за мене е неоспорим принцип и жизнена цел, която не трябва да се погазва. Не искам да ми се плаща, а само да се раздавам, нито да имам сигурност в земните банки (на гръцки „трапеза”), но да имам сигурна светата трапеза, нито да си отпочивам далече от трудностите и мъките на моето паство в красиви кътчета на този свят, а да търся покой в горнилото на изпитанията на всички нас. Животът, който си желая, не искам да прилича по великолепие на ръкоположението ми за епископ, но по скромност и търсене на мистична дълбочина да се уподоби на монашеското ми пострижение” (из предговора към книгата от проф. Иван Ж. Димитров).

Преводач на беседите е богословът Константин Константинов от Горна Оряховица, завършил ПБФ на ВТУ, а сега работещ в Лимасол, Кипър. Той превежда текстовете от аудиозаписи на беседите. Редактор е Златина Иванова Каравълчева от екипа на Двери.

Изданието търсете в църковните книжарници. За по-големи поръчки се обръщайте към екипа на Двери на адрес: redаktori@dveribg.net


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/99938 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит