Мобилно меню

4.7829457364341 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (129 Votes)
kniga_2.JPGЗа първи път на български език излизат личните дневници, водени в продължение на десетилетие от о. Александър Шмеман, дългогодишен декан на семинарията „Св. Владимир” в Ню Йорк. Формата на дневник придава допълнителен изповеден характер на изказаните мнения, критики и разсъждения по изключително широк кръг теми и въпроси – православието като живот и наш отговор в света, постоянната подмяна на вярата в Живия Христос, преклонението пред „религията”, анализи и литературна критика на творчеството на световно известни поети и писатели, срещи с изключителни личности като А. Солженицин, „лявото” и „дясното” в политиката  и много други.

Радост от живота и от Божието присъствие в него и благодарност за всичко – това са двете чувства, които неизменно пронизват стотиците страници текст на о. Александър.

Дневници 1973-1983
 на прот. Ал. Шмеман е издание на фондация „Комунитас”. Преводът е направен от Борис Маринов, предговорът е на проф. Калин Янакиев, а редакцията е на Д. Спасов. Изданието е от 939 страници.

Книгата може да бъде намерена в книжарници Хеликон, християнска книжарница А. Ронкали, Български книжици, Православната книжарница, Нисим и др.

Специално за читателите на Двери и с любезното съдействие на издателите публикуваме откъси от книгата – тук.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k98 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики