Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (108 Votes)

Korica-Schmemann-za pechatnica 1 korНа 15 май в Червената къща бе представена нова книга на прот. Александър Шмеман на български език – Неделни беседи и статии, издание на фондация Комунитас. Водещ на срещата беше Тони Николов, а книгата бе представена от свещ. Божидар Маринов, ефимерий на Софийската духовна семинария, преводача Борис Маринов и редактора Димитър Спасов.

След встъпителните думи на Тони Николов върху историята на радиобеседите, произнасяни от о. Александър за руската редакция на радио Свобода в продължение на три десетилетия, Борис Маринов говори за композицията на българското издание, включващо, по предложение на проф. Калин Янакиев, и пет от знаковите за творчеството на о. Шмеман статии, като се спря подробно върху три от тях: Църква и църковно устройство, Към богословието на съборите и Между утопията и бягството от действителността. Димитър Спасов представи своята гледна точка върху причините, поради които Беседите на о. Александър продължават и днес така силно да въздействат върху читателите. Свещ. Божидар Маринов акцентира върху проповедта като част от свещеническото служение сред верните, както и като форма на мисия в света. Той се спря и върху другите две статии в сборника, а именно „Богословие и Евхаристия” и „Доклад до синода на OCA (Orthodox church of America): Изповед и причастие”.

В препълнената зала почитателите на творчеството на прот. Александър Шмеман разсъждаваха върху връзката между проповедта и християнското богословие, което все повече се превръща в затворена академична дисциплина, откъсвайки се от началата си на лична среща с Христос. Неделните беседи на о. Шмеман разкриват с характерния за автора кратък и въздействащ стил вписването на празниците от църковната година в еуфоричната ваканционност на съвременния секуларен свят.

На срещата присъства и г-жа Катерина Макаров, славист и редовен слушател на беседите на о. Александър пред Руското студентско християнско дружество (РСХД) в Париж.

Протойерей Александър Шмеман (1921-1983) е един от знаковите православни богослови на 20 век. Човек с уникална съдба, той остава дълбоко свързан с руската култура, без никога да е стъпвал на руска земя, като същевременно възприема Франция като своя „родина”, но е гражданин на САЩ. Прочут майстор на живото слово, известен отвъд Желязната завеса с легендарните си беседи по радио „Свобода”, о. Александър е „ангажиран наблюдател” на своето време, потопен в истината и благодатта. Това е втората книга на този автор, която фондация Комунитас издава у нас. В края на миналата година излязоха неговите Дневници.

За читателите на Двери и Живо предание публикуваме включената в българското издание статия Богословие и Евхаристия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kuxfq 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник