Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

OsiosArseniosMegas01На 8 май честваме паметта на преподобни Арсений Велики.

Св. Арсений се родил в средата на 4 в. в Рим. Родителите му били християни, имали и възможност да му дадат високо образование, като същевременно го възпитали в християнските добродетели. Затова от младини Арсений се отличавал с мъдрост и безупречен морал. Бил дякон в църквата на западната имперска столица и живял в молитва и в изучаване и спазване на Божиите заповеди. Стремял се към „непознатото знание“ или знанието, което не може да бъде разбрано с човешкия ум, но се разкрива от Бога на чистите сърца. С други думи, той се потопил в изучаване на тайнството на Божието царство и станал мъдър учен и отличен учител. Затова бил нает от имп. Теодосий Велики за възпитател на синовете му Аркадий и Хонорий в Константинопол.

В източната столица Арсений бил приет с големи почести, получил титлата патриций и всички му се възхищавали заради неговата ученост, скромност и нравственост. Работил успешно като възпитател на бъдещите императори (след смъртта на имп. Теодосий Хонорий станал император на Западната Римска империя, а Аркадий – на Източната), но никак не харесвал шума и разкоша в дворците. Затова молел Бог да му помогне да се освободи от високите си задължения и да го поведе по пътя на спасението.

Молбите на светеца били чути и един ден небесен глас го призовал да напусне света. Арсений веднага съблякъл скъпите си дрехи, преоблякъл се като обикновен човек и заминал с кораб за Египет, който вече бил прочут с подвижниците си в пустините на запад и на изток от р. Нил. Там Арсений постъпил в подвижническа общност в Скитската пустиня (западно от долното течение на Нил) и станал монах. Смирено се подвизавал в уединение и безмълвие. Постепенно неговата ученост и начетеност в свещените писания, както и смирението и другите му добродетели го направили духовен наставник на другите монаси, които се подвизавали в пустинята. Дори мнозина християни от градове и села се стичали, за да чуят учението му, да се обогатят духовно и да получат благослова му. Сам Александрийският патриарх Теофил много пъти посещавал св. Арсений, за да се съветва по богословски и църковни въпроси.

При едно от посещенията си патр. Теофил и някои други християни помолили преподобния да им каже нещо полезно за духовния им живот. Той отвърнал:

- Ако ви кажа нещо, ще го приложите ли?

Всички отговорили утвърдително и светецът им казал:

- Където и да чуете, че е Арсений, не се приближавайте към него!

Тази случка показва голямото му смирение. Защото той живеел на дело това, което казва поговорката: „Колкото си по-велик, толкова повече се смирявай!“.

За да избегне многото посетители, а и честите разбойнически набези, както и за да може да се посвети на непрестанна молитва и богомислие, Арсений напуснал Скитската пустиня и заедно с учениците си Александър и Зоил отишъл близо до гр. Мемфис, а след това – в Каноп, където през 445 г. се упокоил в мир.

Св. Никодим Светогорец описва и външния вид на светеца. Той казва, че св. Арсений бил „слаб и висок човек, брадата му била дълга до пояса, лицето му било ангелско“.

Забележителни са трите цитата, които са запазени от св. Арсений. Първо, той се стремял винаги да помни и никога да не забравя защо живее на този свят и защо е отишъл в пустинята. И причина за това е стремежът към обòжение, което е и целта на живота на всеки християнин.

Второ, „Боже мой, не ме оставяй, защото не съм направил нищо добро пред Тебе, но по Твоята благост дай ми да поставя поне началото“, т. е. св. Арсений се смятал за много грешен, чувствал, че не е направил нищо добро в живота си, и молел Бог да не го изоставя, а да му помогне да започне да се кае.

Трето, съветът „насочи всичките си усилия вътрешно да живееш по Божия закон, тогава ще победиш и външните страсти“. Или, според св. Никодим, преподобният ни увещава целият ни стремеж да бъде насочен към нашия вътрешен свят: да имаме чиста и свята молитва и да общуваме с Бога, защото само така ще победим външните страсти на тялото.

По-късно тези съвети на св. Арсений многократно ще разглежда в своите слова светителят Григорий Паламà, Солунски архиепископ (14 в.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxu8r 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора