Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

151513910824463Наскоро ме помолиха да говоря за двата празника - на Въплъщението и на Богоявлението, както и за тяхната връзка с нашия живот и живота на Христос. Тогава реших да  разсъждавам за смисъла на "образа", за това, че сме създадени по Божи образ, който е библейската основа на нашата среща с Бог.

Съвременната цивилизация обръща голямо внимание на образите, на това, което може да се види, а не на това, което може да се чуе. Оставам с впечатлението, че днешният човек постоянно си прави снимки или разглежда изображения. Не зная какъв е образът, който всеки един от нас иска да създаде за себе си, или каква е представата, която има той за себе си. Разбира се, ние чувстваме необходимост от истинското себепознание, но това е потребност на вярващия, който иска да живее чист и автентичен духовен живот, когато изгражда връзка с Бога и човека.

Свещеното Писание ни говори за "образа", по който Бог ни вижда от началото. Защото ние по Неговия образ сме сътворени (Бит. 1:27). Затова е важно да се грижим не как ни виждат хората или как ние се виждаме, а какви сме в очите на Бога. Ако се концентрираме върху това и то стане една от целите на духовния ни живот, пред нас ще се разкрие нова посока за развитите - да се научим да виждаме себе си през погледа на Бога-Творец. По този начин ще се промени целият ни живот, ще постигнем жадуваното състояние на радост, когато осъзнаваме, че сме възлюбени от Бог, Който ни е дал да надраснем себе си в много по-голяма мяра от нашия ръст, да се уподобим на Него по благодат. Това е последният "образ" на човека.

За да не се уморим прекалено много в нашето търсене и да сгрешим в употребата на неподходящи или несъответстващи на нас образи, Бог ни е сподобил да "съзрем" истинския си образ - въплътения Му Син. В Него ние видяхме съвършеното съединение на образа с подобието, видяхме образа на съвършен човек и на съвършен Бог. На Рождество ние видяхме как Той възприе нашата плът, възприе образа, който е създал. А на празника Богоявление виждаме, как Отец обявява, че Този, Който "преуспяваше в мъдрост и възраст, и в любов пред Бога и човеците" (Лука 2:52) и Който сега е кръщаващият се в река Йордан, Самият Той е "Неговият възлюблен Син" (Мат. 3:17). Бог ни показа това съединение в личността на Иисус Христос.

При това положение "образът", по който съм сътворен, се превърна в среща между мене и моя Творец, образ, който съществува в мене и по който аз съм бил сътворен. Но това е образ, който е призван да се явява в пълната красота, която Бог му е дарил. "Образът" е моята връзка, която ме свързва с моя Творец и Господ и който аз нося в глинен съд. Той е това съществуване, което стене и изпитва родилни болки, за да се изяви в него и чрез него славата, тоест подобието, което се осъществява, колкото повече се стремим към поучаване в Божието Слово и да Го родим в нас чрез нашето поведение, живот и помисъл, подобен на Христовия помисъл. Това е "пространството", в което се срещаме с Бог, ако наистина повярваме в Него. Това е повратната точка, от която започва нашата нескончаема промяна, за която ни говори Писанието и й е дало множество наименования, едно от които "вечен живот".

Във времето, намиращо се между Рождество и Богоявление, ние се изправяме пред разкрилите се пред нас образ и подобие, затова и се устремяваме към "възлюбения Син" като наш възлюбен, когото нашите души търсят. Тогава ще постигнем целта на нашето съществуване - като постигнем красотата, която видяхме в носителите на Бога и светлината, които се превърнали в християни на думи и дела, превръщайки се един след друг в един Христос, подобен на Христос-Господ и Спасител.

Това е, което пожелаваме на себе си, едни на други и на всички, които са сътворени по Божия образ.

Източник: сп. "Моето паство", бр. 1/2019 г. نشرة رعيَّتي، عدد1، 2019م.

Превод от арабски: Виктор Дора


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u8ypr 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст