Мобилно меню

4.9338235294118 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (136 Votes)

40593627 519325755156813 4977891122111053824 nМожеш да се срещнеш с него в който час пожелаеш. Неговото слово се разпространява и се отпечатва в сърцата на мнозина, отразява се на личния им живот. Можеш да се срещнеш лице в лице с него, и когато това стане, полученото по дистанционен път, чрез текстовете му, се умножава многократно при срещата с него. И не само това, но той обогатява знанието и засилва вярата с поученията, които ти дава и които са ценни не само по своето качество, но и по сериозността си. Защото, както става, когато удряш две камъчета едно в друго и огънят се разпалва, така и досегът с митр. Георгий разпалва и вдъхновява човека по начин, по който той не е подозирал и очаквал. Защото той ще те заговори и ще ти покаже друга, непозната страна на нещата.

Можеш лично да слушаш думите му, но в моето ново положение, на пастир, аз ги чувам и от устата на тези, с които се срещам. Чувам това, което те са запазили в съкровищницата на душата си от негови слова, опит и наставления, от личните си или енорийски срещи с него.

В проповедите му чух неговия призив към тези, които желаят да посветят живота си в служба на паството, и така епархията се е сдобила със свещеници и дякони, които са изоставили служението си в света, за да му послужат, като са извън него. Те са приели Христовия призив чрез Неговата подкана и действително са изоставили всеки пост и многожеланите високи житейски стандарти, за да поставят себе си в служба на Словото. Той посвети своето слово, за да призове пастири в служба на Бога и така човек се среща с него и чрез някои личности на мястото, където те служат.

Неговите проповеди в списание Моето паство са длето, резец, инструмент, чрез който се издълбава знанието в душата на този, който ги чете, и става възможно приближаването на божествената светлина до сърцето му. Тук се случва една среща от друг вид, която извисява човека малко по малко до степента, в която той обиква Божия образ, по който е сътворен, и се стреми да го развие и прослави.

Тази среща е последвана от друга среща. Когато той те поставя не пред себе си, а пред другия човек. Независимо дали се намираш в твоя дом, в твоята енория или в твоята църква, той те призовава да участваш в изграждането на общността и в извисяването на живота в божественото общение до степента на истинския му смисъл. Можеш да го намериш тук, в общността, която се е закрепила чрез действието на страданието и е извървяла цяло шествие от заобиколни пътища при изграждането на своя дом, енории и църкви и по-точно на своята църква. Можеш да го намериш и да се срещнеш с него, разпален от същия огън на благодатта, който гори в него и той е пуснал на свобода, за който се грижи да не угасва.

Човек няма как да не се срещне с тези, с които митр. Георгий се е срещнал, и да не се поучи от срещата с тях. Така се стига до онова широко „пространство“, което той изгради чрез своите публикации във вестник Ан-Нахар („Делник“ – ливански светски политически вестник; бел. прев.) и по-специално от статията със заглавие „Нашите равноправни братя в тази наша страна и в другите страни“. Чрез неговия поглед човек се среща с онези, с които той се е срещнал, и намира това, което той е намерил. Той те подканя така, както Филип подканя Натанаил: „Ела и виж“. Когато се срещаш с него, в същото време се срещаш и с другия човек в неговата култура, ревност, ограниченост, призив, величие и нищожество. Той те призовава, както и тях ги призовава, за да се срещнете, а това вече е още една среща с него.

Една от най-добрите срещи с митр. Георгий (Ходр) е събеседването с него. В този случай напредналата му възраст не е от значение. Той все още пристъпва към тебе с послание от Бога, изпълнен едновременно със сила и кротост. И човек се чувства окрилен от една среща, изпълнена с всевъзможни духовни съкровища. А за него не е от значение колко дълго той ще говори във времето, което прекара с тебе. Той те обогатява с това, с което го е обогатил Онзи, Който продължава и ще продължи да се среща с него до самия му край.

Господ да благослови този дар и тази среща с митр. Георгий (Ходр)!

Превод от арабски: Виктор Дора

* Източник: сп. Моето паство, бр. 36, 2018 г. نشرة رعيَّتي، عدد36، 2018م (бел. прев.).
Много от проповедите на митр. Георгий (Ходр) можете да намерите в Двери в рубриката „Проповеди“ (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u96qk 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски