Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
metropulos.jpgПрез коледната нощ бизнесменът скъперник Ебенезър Скруч е посетен от духа на своя починал бизнес партньор Джейкъб Марли в класическата новела на Чарлс Дикенс "Коледна песен". Марли оплаква "пропуснатите възможности на живота си", при което Скруч се опитва да го оправдае, като извини и себе си с думите:
- Но, Джейкъб, ти винаги си бил добър бизнесмен.
- Бизнес! – кресва духът и отново закършва ръце. – Моят истински бизнес беше човечеството. Истинският ми бизнес беше благоденствието на хората. Милосърдието, даренията, претърпяването и благосклонността – ето това трябваше да бъде бизнесът ми! Търговската ми дейност беше просто капка в необятния океан на същинския ми бизнес!

Ето така започва за Скруч Рождественското приключение, което в крайна сметка ще доведе до неговото "обръщане".  " Моят истински бизнес беше човечеството." Това е фразата, която не ми излиза от ума. Никога не съм чувал в края на живота си някой да каже, че му се е искало да прекара повече време в офиса. Нашият бизнес не е бизнесът, независимо с какво се занимаваме. Нашето призвание, независимо от занаята, са другите хора.  

В този специален период от годината аз размишлявах върху основната цел на нашата работа и нашето служение. "Медийното служение" на OCN е просто един начин да се подпомогнат местните енории чрез съвременни средства за ефективна комуникация да изпълняват във всичките ни общности заповедта на Господа да "научат всички народи". 

Православната църква изпитва реална нужда да използва всички налични възможности за разпространяването на даващата живот вяра до всеки човек в Америка, който търси пълнотата на християнството. 

И така, защо да използваме медиите в своето служение? 

Първо, ние трябва да общуваме. Не напразно тази дума има един и същ корен с "общност" (а на английски и с "причастие", бел. прев.) Първата стъпка в развието на всякакви взаимоотношения, независимо дали с приятел, съпруг или с Бога, е общуването. Така започват всички истински взаимоотношения.  

Самата същност на вярата ни е общуване. Св. Йоан започва своето Евангелие с думите: "В началото беше Словото, и Словото беше у Бога, и Словото бе Бог." (Йоан 1:1) Св. Йоан започва благата вест с Божия Син като "Слово" – Божие Слово, Негово божествено общуване с човечеството, за да му бъде предадена вечната Божия любов към Неговото творение. Преди да се възнесе на небето, нашият Господ оставя следната заповед на своите ученици: "И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светия Дух. (Матей 28:19). Църквата е започнала съществуването си като учениците и апостолите на Христос са съобщавали благата вест на целия свят. По този начин Църквата и днес продължава съществуването си. 

Ето ни сега и нас в съвременната епоха. Главната заповед на Иисус продължава да е същата и ние също трябва да я изпълняваме като учим всички народи. Правим това като строим църковните си сгради, като възпитаваме децата си, като проповядваме, като участваме в поклонението по време на литургия, като споделяме вярата си с други и като се възползваме от технологиите, за да запознаем с вярата си онези около нас. 

Освен това, ако приемаме на сериозно заповедта за разпространяване на благата вест, ние не можем да мълчим. За съжаление, това далеч не е така. Прекалено много от нас погрешно смятат, че споделянето на вярата е работа само на свещениците. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Заповедта да "научим всички народи" се отнася за всички ни

Така или иначе, ние всеки ден известяваме за истинските си убеждения чрез поведението си и изборите, които правим. Така или иначе, ние вече съобщаваме на ближните си каква вярата ни чрез нашия ежедневен живот. Въпросът е дали известяваме за това, което знаем, че трябва да известяваме. Възможно е неохотността ни да споделяме своята вяра идва от опасението, че няма да знаем какво да каже. Това опасение е разбираемо, но не се оставяйте да ви попречи. Научете се как да споделяте защо вярата ви е жизненоважна за вас. Просто споделяйте живота си с хората и те ще открият вярата ви във вашите дела.  

Изненадващата истина за голям брой православни, е че огромно множество хора наистина желаят да чуят какво имаме да им кажем. Тези хора желаят да научат как на познаят Бога отблизо и зряло – мъдрост, която е неповторимо съхранена в Православната цълква. Те искат да се научат. Поради тази изненадваща истина ние не бива да мълчим. Трявба да общуваме – както с останалите вярващи, така и онези, които са се отдалечили от вярата, а също и с онези, които никога не са чували за Православието. И, разбира се, ние трябва да използва всички налични възможности, включително технологиите на радиото, интернет и дори телевизията, за да споделяме с нашите общности и с целия свят най-скъпото в живота си – нашата православна вяра. 

Насред всичкото пазаруване, покупки, празненства и пътувания, нека с наближаването на Рождественските празници не забравяме, че истинският ни "бизнес" е човечеството...  

  • Из Рождественски бюлетин на Orthodox Christian Network (OCN) от православната радиопрограма – Come Receive the Light – http://www.receive.org


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awp9f 

Разпространяване на статията: