Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)
aggelos.jpgДнес всяка гръцка митрополия има свое радио с 24-часова програма. Много са манастирите, които също поддържат свои радиостанции. В голямата конкуренция със светските радиопрограми, църковните предавания в Гърция са достигнали завидно качество – като тематика, като разнообразие, като квалификация на журналистите, работещи там. Професията църковен журналист отдавна се е наложила в медийната култура на южната ни съседка. Пионер в делото на църковните радиопредавания е митрополията на Пирея, която през 1988 г. стартира едно начинание, в успеха на което почти никой тогава не вярвал.

Мотото на Пирейската радиостанция “Църквата на Пирея” е “Радиото, което говори на душите ни”. Когато стартира преди почти 20 години, то започва с няколкочасова програма, като с годините тя се разширява и става 24-часова, с нощен 8-часов блок. Днес “Църквата на Пирея” излъчва в Гърция, Европа, Близкия Изток, а чрез интернет програмата на църковното радио е достъпна за всяка точка от земното кълбо.

Сред първите предавания е излъчването на литургията и другите църковни служби на живо от централните храмове на Пирея. Начинание нелеко, но с Божията помощ и с желанието на вярващите, то се осъществило. Днес работещите в радиостанцията чувстват огромно удовлетворение: “Странно чувство е да знаеш, че посланията ти стигат до целия свят. Голямо удовлетворение и награда за дългогодишните усилия на пионерите на това дело в Гърция. От деня на откриването до днес повече от 500 човека са работели в радиото, подкрепяйки начинание, което се роди в душите ни и се издигна към небето, като молитва към Бога”, споделят от екипа на “Църквата на Пирея”.

Днес в супермодерните четири студия на медията работят на щат 20 души,23.gif които създават програми с помощта на 150 доброволни сътрудници. Всички те идват не само от областта Атика, но от цяла Гърция, защото са почувствали желание да говорят за Бога с думите на сърцето. Политически анализи в програмите на “Църквата на Пирея” не се излъчват – ядрото на програмата са църковното предание, история и богослужебен живот. Фанатизъмът и ксенофобията категорично се забраняват, но в същото време не се допускат компромиси с основополагащите учения на Църквата.

Днес “Църквата на Пирея” е само едно от десетките църковни радиостанции в Гърция – всяка една от тях има свой почерк. И това разнообразие позволява богатството на църковното слово да достига до хора с различни възгледи и емоционалност, отваряйки им един прозорец към света на Църквата.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awp9u 

Разпространяване на статията: