Мобилно меню

4.4736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (38 Votes)
Dedo_pop_rusi_Nissan.jpgВ съвременния свят на индивидуализъм и отчужденост хората чувстват особено осезателно необходимостта от общност и общуване. Днес Православната църква е тази, която би трябвало да възражда любовта между хората. И за радост в нашето общество има такива примери, които ни показват как християнската вяра преобразява хората и ги обединява.

От една година храм “Св. свщмчк Харалампий” в гр. Септември се е превърнал в притегателен център за всички членове от интернет клуба http://www.nissanbg.com/forum/. В него членуват всякакви хора – обикновени работници, компютърни специалисти, инженери, икономисти, данъчни служители, обединени от страстта си към марката автомобили “Нисан”.
Във форума обикновено всички обсъждат и споделят своите проблеми с колите и намират полезни съвети от останалите, поздравяват се за именни и рождени дни, организират си общи срещи. Съвсем неочаквано тук човек намира съчувствие, ценна помощ, добри приятели, с които споделя и болки, и радости. Създават се връзки с българи дори в чужбина. Оформя се едно голямо “семейство”, в което всеки участва, за да помага на другия. Това, за съжаление, не може да се каже за някои православни форуми.

Nissana_na_dedo_pop.jpgИсторията започва съвсем случайно и непринудено. Отец Йордан Василев от години притежава лек автомобил Нисан Алмера и се регистрирал във форума на клуба с инициалите “dedo pop”, което предизвикало голям интерес. Отначало никой не повярвал, че наистина е свещеник, и мислели, че се шегува. За да им докаже, той ги поканил да гостуват на празника Петдесетница в църквата в гр. Септември. На поканата се отзовали няколко човека от цялата страна, които останали очаровани от благодатната атмосфера в храма, традиционния вкусен курбан и топлото посрещане от септемврийци. На тръгване си направили много снимки, които пуснали в Интернет. Снимките предизвикали огромен отзвук във форума и особено сред тези, които не успели да дойдат.

Дедо попВсички се убедили, че дедо поп (отец Йордан) е действащ свещеник в православен храм. Човек, който въпреки всички трудности върши много ентусиазирано работата си и прави всичко възможно храмът да бъде привлекателен духовен център и достъпен за колкото може повече хора. И въобще не е “дядо”, а е на 34 години - в разцвета на силите си и като всеки млад мъж е много запален по компютри, всякаква техника и автомобили (особено Нисан). И изобщо, по думите на участниците в клуба, той променил изцяло досегашната им представа за свещеник. Никой не предполагал, че един духовник може да се държи толкова естествено и непринудено с всички, да бъде “душата на компанията” и изключително весел и обаятелен събеседник.

Darenie_Uredba.jpgТака някои от членовете на форума решили да организират инициатива за събиране на средства, с които да подпомогнат храма в гр. Септември и да изразят благодарността си към отец Йордан. Идеята била да закупят озвучителна система за църквата. Всичко това трябвало да е приятна изненада за отеца по повод големия християнски празник – Рождество Христово.

За щастие много хора от клуба се отзовали и успели да съберат планираните средства. Тайно закупили техниката и я донесли в гр. Септември. Изненадата била голяма за о. Йордан, който ги посрещнал в църквата. Така храм “Св. Харалампий” се сдобил с отдавна мечтаната висококачествена озвучителна техника (микрофони, усилвател и тонколони). Уредбата вече е монтирана и богомолците имат възможността да чуват ясно всички молитви, които четат свещениците по време на богослуженията. Всеки посетител в храма остава изключително впечатлен от чистото и приятно звучене на песнопенията.
Obshta_snimka.jpgТази година на Петдесетница форумците от Нисан за втори път се събраха на национална среща в гр. Септември. Църквата стана емблематично място за всички нисанджии, а "дедо поп" – най-известната и коментирана личност във форума. На улицата пред храма се наредиха около 20 автомобила от цялата страна – София, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора и др. Някои от собствениците на коли бяха пътували от предишния ден, за да пристигнат навреме. Отец Йордан прочете молитва за освещаване, поръси със светена вода всички автомобили и благослови пътуващите с тях.

Sreshta_pred_hrama.jpgОтзвукът в Интернет от тази среща надмина всички очаквания. В Септември започнаха да идват хора от страната специално, за да се запознаят с "дедо поп" и да разгледат църквата. А след една седмица свещеник Йордан посрещна и групата фенове на друга марка японски коли - “Мицубиши”, които останаха силно впечатлени и си направиха снимки пред храма за спомен.
Както се казва, неведоми са пътищата Господни и едва ли някой може да обясни как чрез Интернет проповедта на един обикновен свещеник от малък провинциален град може да достигне до сърцата на непознати хора от цялата страна. Резултатите от тази съвместна и приятелска инициатива вече са налице – самият администратор на сайта Нисан прие св. Кръщение в септемврийския храм и в скоро време ще сключи и църковен брак. Още един от членовете на клуба изрази голямо желание "дедо поп" да го венчае.

Kolite_pred_hrama.jpgКъм отец Йордан се обръщат с молба да прочете молитви за здраве, за пътуване, за задомяване или да отслужи панихида. Често на страниците на форума и в лични съобщения отецът разяснява въпроси за църковния пост, за различни треби. Всъщност свещ. Йордан Василев участва съвсем непринудено и в друг форум – в сайта на “http://www.bg-mamma.com/site/”, където често млади майки го търсят за подробна информация относно тайнствата кръщение и венчание или искат съвети и духовни наставления, свързани с разрешаването на проблеми в семейството и с децата.

Bratska_trapeza.jpgВсичко това предизвиква въпроса: дали свещенослужителите трябва да се ограничават в дейността си само в своя храм и в своята енория и да чакат хората сами да дойдат? Днес има много възможности за мисионерска проповед и Интернетът е едно чудесно средство за разпространение на християнската вяра и въцърковяване. И практиката показва, че много хора са жадни за такива знания и с радост се приобщават към църковната общност.

Sreshta_pred_hrama2.jpgПодробна информация и фотоматериали можете да видите в интернет на адрес:


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ax3ku 

Разпространяване на статията: