Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

krast nebeКакво да е посланието на Църквата – идващо от нейния клир и миряни – спрямо провокациите? Дали агресивното поведение, призивите за мъст и наказание са достоен израз на нашата обида и възмущение от оскверняването – с думи или действия – на свети за нас личности, места, предмети, или има начин да се реагира различно? Тези въпроси винаги са били актуални, но днес те се изострят със зачестяването на провокативни, дори кощунствени действия спрямо свещени предмети и места както у нас, така и в чужбина.

Провокациите спрямо Църквата са провокация и спрямо хората в Църквата: как ще отвърнем на стореното зло? Какво ни е необходимо в личен план, за успеем да преобразим обидата в търпение и желанието за наказание – в молитва за помилване?

Коментари   

0 #12 Братоев 30-11--0001 02:00
Църквата не е наказателен орган. Какво значи - те не се каят и трябва да бъдат наказани?? И тази проява на масова сила с рокери и митинг с десетки хиляди граждани беше чиста провокация... Господ Иисус Христос каза на учениците си, че във всеки един момент може да се помоли за легиони ангели и да погуби всички, но изпи чашата си докрай. Руската православна църква се помоли за легионите и те дойдоха, обаче нищо не направиха - стана в пъти по-зле. Изобщо цялата постъпка не е аргументирана. Гледах в руската православна телевизия, аргументацията била из един цитат от книгата Царства на Стария Завет - <ако някой похули Бога то кой ще го защити>. Т.е. те се аргументират, че това е хула срещу Бога...

Впрочем дори сред руския клир няма единно мнение, едни казват едно, други казват не е вярно, но друго, а патриархът като че ли просто изчаква хората и това да забравят - всяко чудо за три дни.

В библията има толкова много неща написани, че човек винаги може да извади някой цитат извън контекста и да аргументира каквото и да било. Доказателство за това са хилядите протестански деноминации. За мен лично фактът че от 4 евангелия не намериха друго освен някъде в Царства написано малко ми намирсва на първо действаме, а после мислим - точно по славянски и руски... А какво пише в евангелието - да не се противим на злото, ако ни ударят едната страна да обърнем другата и т.н. После цялата идея за кръста и словото който иска да ми бъде ученик нека вземе кръста си е точно също против наказанието. Христос понасяйки всички хули, ужасни подигравки и накрая изтърпя до край кръстната смърт, защото Той можеше само с една мисъл да прекрати всичко, но не само това не стана а се молеше за хората, който вършат всичко това. Но накрая каза - дерзайте аз победих света. Т.е. цялата идея за отричането и вземането на кръста е заменена с идеята за гибелния гняв на Ахила Пелеев - нищо общо с христянството...

Като за финал моето мнение, че това което направи руската православна църква беше една от най-грубите и необмислени грешки, която ще навлияе изключително зле на всички православни църкви и възможно дори до разделението им. И без това вече имаме такова силно разделение на национална основа. Освен това с това противопоставяне на злото със зло, все повече и повече хора ще се настройват срещу руската и от там православната църква и тъй-като руската църква няма да признае грешката си това ще продължи да ескалира и възможно да се превърне в преследване на православните християни или драстично намаляване на младите хора. Позоваването на светски съд, което е срамно за църквата означава също липса на вяра в божия промисъл, което също няма да има хубав край...
Цитиране
0 #11 кордиал 30-11--0001 02:00
Църквата трябва да отговаря на провокациите от висотата на нейната мъдрост и любов. Когато провокациите идват отвън е по-лесно (макар че и тогава Св. Синод често мълчи), но когато провокациите и недомислията идват от самия клир - висш и низш (архонтисване, политиканстване, участие на свещеници в ритуали на масони и ордени и т.н.)- тогава кой очаквате да реагира.
По отношение на Pussy Riot никой не оправдава тяхното появяване в храма, а се оспорва несъответствието на тежестта на присъдата спрямо деянието (интересното е, че това не е първото им нарушение, но не са били санкционирани; очевидно ключовият момент е молитвата им срещу Путин, докато патриарх Кирил го обявява за божие чудо, което сигурно ги праща в църковния храм).
Цитиране
0 #10 р. Б. 30-11--0001 02:00
Всъщност отеца добре е написал писмо точно до сър Пол Маккартни. Като споменах Биййтълс просто исках да накарам хората да се замислят какви са тези световни звезди, които защитават ПР. Пол Маккартни може би е заслужава най-голямо уважение от всички тях. Вярно е, в творчеството на Биййтълс, интервютата им и проявите има антихристиянски моменти, но те не могат да се приписват само на Пол Маккартни. Ако човек се загледа в поведението на другите звезди защитаващи ПР, ще открие, че едва ли са пръвърженици на християнството. Много от тях са луднали по кабала, други по разни шантави идеи и учения. Като се знае отношението им към християнството изобщо, трябва по принцип да се внимава с коментарите относно защитата им за ПР. Все пак са по-скоро противници на християнството изобщо. Ако толкова са загрижени за свободата, защо не защитават 11 годишното дете, което е в затвор за изгаряне на 10 страници от корана, без дори да знае от къде са тези харийки, които гори.
Цитиране
0 #9 Колега 30-11--0001 02:00
Темата, която колегите от Двери поставиха за дискусия е принципна, а ние затънахме в излишна конкретика (щом чак до Кроули стигнахме). Така че нека погледнем на нещата от принципни позиции. В чл. 164 ал. 2 от НК на РБ е записано: "Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева". Т.е. от законова гледна точка нашата държава вече се е произнесла по въпроса с оскверняването на храмове. Съмнявам се обаче, че Св. Синод на БПЦ (БП) би излязъл с някаква единна позиция по същия въпрос. Какво би станало, например, ако утре полицията залови наркомана-светотатственик от "Св. Ал. Невски"? Аз лично смятам, че въпросният наркоман се нуждае от лечение, а не от затвор. Постъпката му не е обикновено хулиганство, а сподавен вик за помощ. Хвърлил е камък в лицето на Спасителя, вероятно защото вярва, че Господ с нещо го е ощетил и иска да изрази ропота си срещу Него. Тъй като обаче, митрополитите ни не подпомагат социалната дейност в епархиите си (напр. центрове за лечение на зависими), Синодът явно няма да може да направи нищо за наркомана, освен да произведе противоречиви позиции относно наказанието му. Например, митроплит Н. ще каже: "Само смърт и ад за богоборците", а друг някой митрополит може да призове съда да не бъде твърде строг и то само за да направи сечено на същия дядо Н.
Цитиране
0 #8 McCartney fan 30-11--0001 02:00
Цитит от Le Mousquetaire:
Руската Църква трябваше да даде думата на момичетата на официално ниво, явно искаха нещо да кажат, но остана неартикулирано...

...Впрочем прилично порно са заснели, почти професионално, има и артистизъм, преди малко го гледах, грабна ме...

Светославе, така или иначе те не искаха нищо да кажат. Правиш се на интересен.Забавен. Остроумен. Слкандален. Е, в случая си скандален колкото една хлебарка, да речем... Нямат какво да артикулират, освен PR. Изобщо цялата работа е пълна простотия, а сега всички си чешем езиците. КГБ си управлява Русия и толкова. Пуси Раиът не са нито църковно, нито антицърковно, а медийно явление. Не знам какво се палят всички толкова? А най-големите антицърковни прояви често са работа на висшия клир. Изобщо, солидарен съм с мнението на "Колега".
Цитиране
0 #7 рабиня Божия 30-11--0001 02:00
Извинявам се, ако съм засегнала феновете на Бийтълс. Нито мога да съдя, нито мога да кажа на някой какво да слуша. По-горе съм посочила факт и реакцията ми на него. Знам, че има много хора на корицата на въпросния албум и не на всички философията ми допада особено, но мнението ми се е мое. По- скоро написах за албума, за да обърна внимание на детайл, който може да е убягнал на от вниманието на много хора.
Цитиране
0 #6 Колега 30-11--0001 02:00
Като човек, който е бил православен християнин през целия си съзнателен живот, аз не мога да скрия отвращението си от нихилизма и нравствения релативизъм в постмодерното общество, които създават предпоставки за възникването на уродливи контракултурни явления от типа на Пуси Райът. През последните години обаче, все повече ме притеснява агресивното (засега, слава Богу, изразяващо се само във вербална агресия) поведение на някои въцърковени православни християни (или поне смятащи се за такива). Повечето от тях са се "въцърковили" в една по-зряла възраст. В това няма лошо. Лошото е, че без да са посветили поне едно 10-20 години на задълбоченото изучаване на нашата вяра, те започват да се изживяват като морални съдници и раздават оценки за това, кой е по- по- най- истинно православен. А още по-лошото е, че в тези си оценки те изхождат не от светоотческата традиция или от високите образци на православното богословие от по-ново време, а от болестните бълнувания на някой "старец" зилот и са готови да поведат джихад срещу всеки, който несподеля собствените им (т.е. на "стареца") виждания за същината на православния живот. Такива хора, макар да са повярвавли съвсем наскоро (а колко са повярвали, само Господ знае), не се свенят да сипят хули срещу православни учени и интелектуалци, трупали познания и духовен опит в продължение на десетилетия. Липсата на богословски познания, сама по себе си, не е грях. Но опитите на някои интелектуално убоги хора (както миряни, така и клирици!) да изземват функциите на Пантократора и да се правят на последен съдник по всички етични и догматични въпроси е не просто бласфемично, а направо гротескно. Именно такива хора (миряни и клирици!) нанасят истинска вреда на Църквата, като отблъскват интелигентните и мислещите от нея. А осквернители на храмове винаги е имало и винаги ще има. Уви! С медийния шум около "Пуситата" се повтаря грешката на ефесяните (допусната четири века преди Христа), които пратили глашатаи из цяла Гърция да викат: "Не смейте да помните името на безумния Херострат, изгорил храма на богинята Артемида от честолюбие".
Цитиране
0 #5 McCartney fan 30-11--0001 02:00
Цитит от Разсъдливостта е добродетел:
Когато доброто отстъпва, злото настъпва. Това означава, че не може всеки да си разиграва коня както му хрумне. Има граница, която не бива да се прескача. И на този, който няма чувство за мярка, ще се реагира. За вразумление.

Можеш да вразумиш този, който ще разбере. А когато се молим за враговете си, доброто не отстъпва, а настъпва. И стифа с тези ПР. Там въпросът е чист ПР и политика. Няма нищо общо с Църквата, освен това "Бог поругаван не бива" /Гал.6:7/ Тоест, жалко е нашето перчене, когато си въобразяваме, че защитаваме Твореца на всичко...
Цитиране
0 #4 Разсъдливостта е добродетел 30-11--0001 02:00
Омразата не е християнско качество, но грехът трябва да се изобличава (Христос разгонва търговците от храма). От грешника се очаква покаяние, този морал са приели дори светските съдилища. Не коментирам юридическата страна на присъдата, а моралната. Ако ПР покажат добро поведение ще излязат и по-рано.

На провокациите трябва да се реагира много трезво и хладнокръвно. Когато доброто отстъпва, злото настъпва. Това означава, че не може всеки да си разиграва коня както му хрумне. Има граница, която не бива да се прескача. И на този, който няма чувство за мярка, ще се реагира. За вразумление.
Цитиране
0 #3 McCartney fan 30-11--0001 02:00
На на обложката на Sgt. Pepper's са сложени снимките всякакви "знаменитости" - обичани и мразени. Как разбрахте че не е ирония към Алистър неговата фотография? Важното е да поучаваме, назидаваме и осъждаме... Това е болест по неофитите и псведоревнителите. Има Кой да съди, а на нас Христос ни е заповядал да обичаме враговете си, били те и Негови врагове, и да се молим за тях със сърце и душа да Го познаят. А който познае Христос в Светия Дух, няма как да не Го възлюби, защото Нащият Господ благ и смирен. Св. Максим Изповедник казва:"Този, който вижда в сърцето си следа от ненавист към някой човек, за каквото и да е неговото падение, е съвършено чужд на любовта към Бога. Защото любовта към Бога не може да понася ненавист към човека".
Това е и отговорът на въпроса как светата Църква, която е Тяло Христово, с членове божия народ трябва да отговаря на провокациите. С любов и молитва за целия грехопадналия Адам. Както цялото човечество взе участие в Адамовия грях, така трябва да вземе участие и в Христос - Новият Адам. Сега ще кажете "няма всички да се спасят! Това е ерес! Ориген! Пълен апокатастасис!" Да, няма. Но това, не значи, че Христос не обича всички. Бог е любов и не спасява насила, но ако ние не се молим за враговете и не искаме тяхното спасение, то и ние няма да се спасим.
Цитиране

Добавете коментар


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aayq6 

Разпространяване на статията: