Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (14 Votes)
1_59.jpgПо време на изкопните работи за строителството на нов хотел недалеч от селището Мигдал, в близост до Галилейското езеро, наричано още Кинарет (Генисаретско), са открити руините на сграда, която според археолозите е най-старата синагога в северен Израел. В средата на голяма зала с площ 120 кв. м. учените намират камък с гравирана на него менора – еврейски седмосвещник. Това е най-ранното изображение на седмосвещника, откривано досега, казва Авшалом–Гоми, ръководител на спасителните разкопки. Според него находката се датира 50-100 г. сл. Хр., като откритието има изключително голямо значение за науката, тъй като по това време синагогите са изключителна рядкост. В този период юдеите традиционно посещават три пъти в годината храма в Йерусалим – така наречения Втори Йерусалимски храм, разрушен от легионите на император Тит през 70 г. сл. Хр. Това традиционно посещаване на главната светиня обезсмисляло визитата на местните домове за молитва. Според Авшалом-Гоми, художникът, направил изображението на седмосвещника, е бил чест посетител на храма в Йерусалим, където се е пазила истинската менора и това му е помогнало да пресъздаде изображението й.

„Менора”, което буквално преведено означава светилник, е бил златен седемстволен свещник, който съгласно Св. Писание се е намирал в скинията по време на пътешествието на евреите в пустинята, а впоследствие е бил поставен в първия, а след разрушаването му - във втория Йерусалимски храм. Свещникът е бил направен изцяло от злато с тегло един талант (приблизително 33-36 кг.) съгласно указанията, които Бог дава на Моисей в Синай (вж. Изх. 25:9; Изх. 25:31-40 и др.). Височината на седмосвещника е била 130-170 см. Служил е, за да осветява Святая Святих по времето, когато първосвещеникът се е намирал в нея.

Самото селище Мигдал или Магдала, което е разположено на седем километра югозападно от Капернаум, е родно място на св. Мария Магдалина, откъдето идва и прозвището й (Магдалина=Магдалка - б. р.). Както е известно от Св. Писание, Господ Иисус Христос прекарва доста време в Капернаум и вероятно често е беседвал и с жителите на Магдала, които са били свидетели на много от чудесата Му. Твърде е възможно в тази новооткрита синагога да са се събирали част от първите юдеи, приели християнството.

Източници: CNN, CTV


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339c6 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]