Мобилно меню

4.5 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (8 Votes)
1_53.jpgПредседателят на Отдела за външноцърковни отношения към Московската патриаршия Волокаламски архиепископ Иларион Алфеев се срещна с Римския папа Бенедикт XVI в рамките на официална визита във Ватикана, която той осъществи от 15 до 20 септември. С римския папа "външният министър" на Руската православна църква се срещна на 18 септември. По време на срещата, която е продължила един час, са били обсъждани теми от двустранните отношения между РПЦ и Ватикана. В изявлението си след срещата архиепископ Иларион заяви, че "проблемите между православните и униатите в Украйна остават сред най-трудните въпроси в отношенията между Руската църква и Римокатолическата". "Трябва да се проследят дълбоките исторически и политически корени на този проблем", допълни той и поиска от Римокатолическата църква "да не изважда този въпрос от дневния ред на разговорите между двете църкви". В Западна Украйна през периода 1980-1990 г. под въздействието на засилена униатска пропаганда и насилствени действия фактически са разрушени три православни епархии и по-специално Лвовска, Тернополска и Ивано-Франковска епархии, е заявил архиеп. Иларион.

Архиепископ Иларион е наблегнал също така на важността на общото свидетелство на двете църкви по такива социални проблеми като евтаназията, семейството, майчинството, демографската криза и много други нравствени въпроси, по които двете църкви имат обща позиция за разлика от много други протестантски християнски конфесии, които тръгнаха по пътя на либерализацията.

Архиепископ Иларион подчерта също така, че "съществуват два църковни модела, единият от които, римокатолическият, предполага наличието на общ административен център за цялата Вселенска църква, а вторият не предполага съществуването на такъв принцип. В рамките на Православната църква патриархът на Константинопол притежава първенство по чест, но неговата юрисдикция не се простира извън границите на Константинополската патриаршия". Двамата се съгласиха също така, че преговорите между православни и римокатолици трябва да продължат с участието на всички заинтересувани страни. Бяха обсъдени също така различни форми на сътрудничество в областта на културата и по-специално - инициативите в рамките на "Деня на руската духовна култура в Рим", който ще се проведе през есента на 2010 г. 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339cd 

Разпространяване на статията: