Мобилно меню

4.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 4.08 (13 Votes)
1_62.jpgВ православния център на Цариградската патриаршия в Шамбези, квартал на Женева (Швейцария) от 6 до 13 юни т. г. ще се състои четвърто Всеправославно предсъборно съвещание. По информация от и. д. секретар на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия по междуправославните отношения, свещеник Игор Якимчук, на съвещанието ще бъде разгледана темата за църковното устройство на православната диаспора (православните, които живеят вън от границите на някоя от поместните православни църкви).

Отец Игор отбелязва, че през столетията от Седмия вселенски събор насам са се натрупали достатъчно много въпроси, които изискват общоцърковно решение от гледна точка укрепването на единството и избягването на разделенията в лоното на едната Православна църква. За разрешаване на тези въпроси в обозримо бъдеще се предлага да бъде свикан Свят и велик събор на Източната православна църква.

Подготовката на този Велик събор ще се провежда посредством свикването на Всеправославни предсъборни съвещания и на Междуправославни подготвителни комисии. През изминалите години са проведени три Всеправославни предсъборни съвещания (Шамбези, 1976, 1982 и 1986 г.) и пет Междуправославни подготвителни комисии (Женева, 1971 г. и Шамбези – 1986, 1990, 1993 и 1999 г.).

Сегашното десетгодишно прекъсване в свикването на съвещанията и въобще в работата на подготвителните комисии е резултат от усложненията, възникнали в междуправославните отношения вследствие от разногласията между Московската и Цариградската патриаршия по въпроса за църковното устройство в Естония. Срещата на предстоятелите и представителите на поместните Православни църкви през октомври 2008 г. в Истанбул обаче е направила възможно възобновяването на междуправославното сътрудничество, насочено към подготовката на Светия и велик събор. Поредното шесто заседание на междуправославната подготвителна комисия е насрочено за декември 2009 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/339pw 

Разпространяване на статията: