Мобилно меню

4.7 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (10 Votes)
350px_Petersdom_von_Engelsburg_gesehen.jpgГлавата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI отслужи снощи тържествената Великденска литургия в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, предадоха световните агенции.

В препълнения храм се бяха събрали представители на италианските власти, дипломати, акредитирани към Ватикана, многобройни поклонници. Десетки хиляди богомолци, събрали се около храма, следяха церемонията от четири огромни екрана, издигнати на площад "Св. Петър".

Папата започна службата, влизайки в потъналата в мрак базилика със запалена свещ, а в храма отекна Lumen Christi (Светлината на Христос). В своята проповед Бенедикт XVI каза, че благодарение на възкресението на Иисус човечеството може да се надява на вечен живот, но това е нещо, което може да бъде постигнато първо като се изпита смъртта.

"Великденската свещ гори и изгаря: Разпятието и възкресението са неотделими", каза Бенедикт XVI. 

Тазгодишната Великденска литургия се състоя на фона на скръбта за жертвите на опустошителното земетресение в района на Абруцо в понеделник. В проповедта на папата присъстваше и мотивът за живота, преодоляващ трудните изпитания, в желанието на Светия отец да окуражи оцелелите от трагедията да запазят надеждата и да намерят утеха във Великденските празници. По традиция, в края на церемонията папата кръсти петима възрастни, приели християнската вяра - трима от Италия, един от Китай и един от САЩ.

1_135.jpgВ традиционното си Великденското си послание Urbi et orbi, произнесено от централната лоджия на базиликата“Св. Петър“, папа Бенедикт XVI каза, че помирението е единственият начин за решаване на израелско-палестинския конфликт и че целият свят трябва да преоткрие надеждата, за да сложи край на войните, бедността и финансовата криза. Главата на Римокатолическата църква отправи великденската си благословия на 63 езика. В първото си приветствие - на италиански, той отправи специални великденски пожелания към пострадалите от земетресението в Италия, с молитва да имат необходимия кураж, за да продължат напред и да изградят бъдеще, отворено за надежда. Във време насветовен недостиг на храни, на финансов смут, на стари и нови форми на бедност, на смущаващи климатични промени, на насилие и лишения, които принуждават мнозина да напуснат родните си места в търсене на по-безопасен живот, на вечно присъстваща заплаха от тероризъм, на нарастващ страх за бъдещето, е наложително да се преоткрие надеждата, каза още той. Като припомни посещението си в Африка, папата призова вярващите да не губят надежда, за да се преборят с бедността и войните. По думите му Африка страда несъразмерно от жестоки и безкрайни конфликти, често пътизабравени, които причиняват огромни кръвопролития и разрушения в редица страни, а все по-голям брой от нейните синове и дъщери стават жертва на глад, бедност и болести.

Хиляди поклонници се събраха днес край църквата на Божи гроб в Йерусалим, за да отпразнуват Великден на самото място, където според християнската традиция е възкръснал Иисус Христос, предаде Франс прес. Църковната церемония бе ръководена за пръв път от латинския патриарх на Ерусалим Фуад Туал - най-високопоставения католически духовник в Светата земя, който пое функциите си миналата година. След литургията вярващите обиколиха пещерата, където е бил погребан Христос. После излязоха на обляната в слънце площадка отпред, а след това поклонническото шествие мина по улиците на Стария град в Ерусалим, предаде кореспондент на АФП.

Католиците в България също отбелязаха Великден. В Пловдив вярващите бяха поздравени с Христовото Възкресение от монсеньор Георги Йовчев, епископ на Пловдивско-Софийската епархия. Той отлужи празнична Великденска литургия в катедралата "Свети Лудвиг". Освен в града, тържествени меси бяха отслужени и във всички католически енории в епархията и страната. С тържествени литургии в Житница, беше отбелязано Възкресение Христово. След първата меса имаше кратко шествие пред църквата с пасхалната свещ и причастието. След това свещеникът благослови храната и яйцата, които вярващите занесоха в домовете си.Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33x9d 

Разпространяване на статията: