Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_117.jpgОт 10 април до 5 юли т.г. Музеят на изящните изкуства “Пти Пале” в Париж представя изложба на тема “Атон и Византийската империя. Светогорски съкровища”. За първи път богатствата на църковното изкуство на Атонските манастири напускат пределите на полуострова и Гърция, за да бъдат видени отблизо от толкова широка публика. Уникалната сбирка съдържа около 200 експоната, датиращи от епохата на Византийската империя, избрани от десет гръцки обители на Света Гора (Ватопед, Ивирон, Дионисиат, Ксенофонт, Симон Петра и др.)  Повечето от тях никога досега не са били изнасяни от манастирите, на които са достояние, малка част е показана в Солун през 1997 г.

Освен да се докоснат до светогорските светини посетителите ще могат да проследят историята на византийското иконописно творчество чрез богатата колекция от икони. Изложбата съдържа и множество ценни ръкописи и църковни и богослужебни предмети. Много от тях свидетелстват за връзката на монашеската общност с императорската власт – представена е част от архивите на Атон, серия от хрисовули и императорски дарения за манастирите.  

 

Впечатленията от изложбата могат да бъдат допълнени от ателието “В света на иконата”, което ще запознава със същността и майсторството на православната иконопис. Музеят предлага и “литературна разходка” из полуострова чрез разказите на поклонници на Света Гора.
Събитието е повод за посещения и на постоянната изложба от икони в “Пти Пале”. Световноизвестният музей притежава най-богатата сбирка от икони във Франция, предимно от гръцки и руски образци, датиращи от 15 до 18 век.

За откриването на изложбата днес в Париж специално пристигна Константинополският патриарх Вартоломей.
 
Съобщение за пресата на “Пти Пале”, Кметството на Париж, Orthodoxie.comКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33x9p 

Разпространяване на статията: