Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
Британски музейДжеймс Робинсън е един от уредниците на Британския музей, подговящ откриването на изложба за средновековна култура. По време на стандартен оглед на предметите, избрани за експозицията, той попаднал на преносим олтар от Германия, който бил донесен в Британския музей през 1902 г., но досега не му е бил извършван никакъв специализиран оглед. По време на огледа, Робинсън открива в него десетки мини икони на светци и миниатюрни реликварии, направени от злато, слонова кост, дърво и украсени със скъпоценни камъни. Всеки един реликварии е снабден с миниатюрен пергаментов сертификат и съдържа мощи на светеца, описан в сертификата. Сред най-ценните мощи, открити в преносимия олтар, са тези на св. Бенедикт Нурсийски (VІ в.), който се счита за основател на западното монашество. Частицата мощи от светеца е обвита в копринено парче плат, което само по себе си е изключително интересен обект за изследване. Коприната е от VІІІ-ІХ в. и е била произведена във Византия.

1_38.jpgНа обратната страна на олтара са изписани имената на 40 светци, което допълнително спомага да бъдат идентифицирани мощите. В олтара са открити 39 реликвария (единият вероятно е изгубен по време на транспортирането) с частици от мощите, а списъкът с имената им започва със св. Йоан Кръстител и включва също св. Ап. Яков, Йоан и св. Мария Магдалена.

Находката е действително уникална за Британския музей, тъй като там се пазят много реликварии, с различна форма, дори един принадлежал на Грузинската царица и мъченица Кетеван (ХVІІ в.), но почти всички са загубили мощите, които са съхранявали, по една или друга причина.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ka48 

Разпространяване на статията: