Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_14.jpgНовата книга за кралицата на Испания София предизвика недоволство в средите на гейовете и лесбийките. Извадки от официално представяната днес нова биография на кралицата “Кралицата отблизо”, които се появиха преди два дни в El Pais, изненадаха много от анализаторите, които не бяха свикнали кралското семейство досега да взима отношение по социални и политически въпроси.

“Аз мога да разбера, да приема и да уважа факта, че има хора с различна сексуална ориентация, но трябва ли те да бъдат горди от това, че са хомосексуалисти?” - пита тя в книгата за себе си на журналиста Пилар Урбано. - “Трябва ли да се появяват на парадни платформи и да излизат на протести? Ако всички ние, които не сме хомосексуалисти, излезем на протест, ще трябва да блокираме транспортния трафик.”

Тя също така остро критикува термина “гей-брак”, въпреки че испанският парламент легализира еднополовите бракове през 2005 г. с идването на власт на правителството на Луис Сапатеро.

“Ако тези хора искат да живеят заедно, да се обличат като булки и младоженци и да се женят, те имат право да правят или съответно да не правят това съгласно законите в собствената си страна. Но те не трябва да наричат това брак, защото това не е брак. Има много варианти за това, как да се нарече подобна връзка - социален контракт, социален съюз.”

Кралица София взима отношение и по такива наболели въпроси в обществото днес като аборта и религиозното образование в страната. Вярна на традициите на Римокатолическата църква, тя се обявява против аборта и счита, че религиозните наставления са необходими “поне до определена възраст”. "Децата се нуждаят от обяснение за произхода на живота и света.”

Кралицата за първи път изразява открито и политическите си възгледи, споделяйки впечатленията си от своята среща с кубинския лидер Фидел Кастро, както и симпатиите си към Хилари Клинтън.

Б. р.: Родената в Атина през 1938 г. София е първата дъщеря на гръцкия крал Павел I и на кралица Федерика. Тя принадлежи към една от най-знатните фамилии на Европа и е в роднински връзки с монархическите династии на Русия, Великобритания и Германия. През 1962 г. тя встъпва в брак с бъдещия крал на Испания Хуан Карлос.

Превод: В. Каравълчев


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333dq 

Разпространяване на статията: