Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)
1_1.jpgНови 4 млн. долара на жертви на сексскандалите в САЩ ще плати Католическата църква. Диоцезът на Католическата църква в Пуебло и "Орденът на Св. Мария" са се съгласили да изплатят обезщетение в размер на 4 млн. долара на 23 пострадали от сексуално насилие в Католическото училище в Пуебло.

Адам Хорвитц от Маями, който защитава интересите на пострадалите, заяви, че всяка една от жертвите ще получи над 100 000 долара като обезщетение за случилото се в училището, носещо името на кардинал Ронкали, в периода 1966-1971 г.

Съдебният процес обвини бившия член на религиозния орден на Св. Мария, брат Уилям Мюлер, че е затварял учениците в стая и ги е карал да играят игра, наречена „доверие”, по време на която ги изнасилвал. Самият Мюлер, който в момента живее в Сан Антонио, отрича да е извършвал каквото и да е сексуално насилие над поверените му момчета.

В изявление, направено от епископ Артур Тафоя от Католическия диоцез на Пуебло, се казва, че се надява това обезщетение „да прекрати дебата, да послужи като извинение и да бъде тържество на справедливостта за тези хора, чийто живот е бил променен в следствие срещата им с брат Мюлер”.

Подобно изявление направи и главата на базирания в Сейнт Луйс "Орден на Св. Мария" Стефан Глодек, който се надява, че „парите, дадени на жертвите, ще помогнат за успокояване на сърцата им и изцеление на раните”. Училището Ронкали, което принадлежи на Католическата църква и беше обслужвано от "Ордена на св. Мария", беше затворено през 1971 г.

В тази връзка е распространената от Ватикана новина, че Римокатолическата църква е изработила ново ръководство за приема на лица, които желаят да приемат духовен сан. Всички желаещи да станат духовници на Римокатолическата църква вече ще преминават психологическа проверка. Целта на авторите на идеята е по този начин да отпаднат кандидатите, които не могат да контролират сексуалния си нагон и да спазват обета за безбрачие. Документът, който е одобрен от папа Бенедикт ХVІ, дойде след серия гръмки сексуални скандали от САЩ и други части на света, в които главните действащи лица бяха клирици на Католическата църква. Предприетите мерки ще имат за цел също така да отсеят и кандидатите за духовници с хомосексуални наклонности.

Да припомним, че като част от мерките, взети от Ватикана за прекратяването на порочните практики, беше закриването на Духовна семинария в Австрия през 2004 г., след като студент сподели, че там открито се шири хомосексуализъм.

Мнозина обаче са скептично настроени към предприетите мерки, защото според тях те игнорират проблема, който се заключава в „запазването на културата на дълбока секретност и неограничена власт на църковните йерарси”,  а цялото внимание се насочва към нарушителите.

Associated press, BBC

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333dh 

Разпространяване на статията: