Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)
1_15.jpgЗаместник-игуменът на атонския манастир "Григориат" йеромонах Панарет е съобщил на поклоническата делегация, водена от Нижгородския и Арзамаски архиепископ Георги, че се подготвя строителството на храм в чест на един от най-популярните светци днес  - преп. Серафим Саровски. Това стана по време на визитата на поклоническата група, водена от архиепископ Георги в манастира. Архиепископът поднесе в дар на обителта икона на преп. Серафим, направена от сестрите в Серафимо-Девеевската обител.

Нижгородският архиерейски хор е взел участие в среднощната св. Литургия, която се е извършила съвместно на гръцки и църковнославянски език. Поклоническата група, която се състои от духовенство на Нижгородската епархия и членове на Фонда “Преп. Серафим Саровски” и се води от архиепископ Георги, са част от съпровода на ковчежето с мощите на преподобния, които се намираха в Гърция от 3 октомври.

Вчера вечерта ковчежето с мощите на преп. Серафим Саровски беше тържествено пренесено от църквата "Св. Богородица Сумела" в църквата на манастира "Пресвета Богородица" в кв. Пендели (недалеч от Атина).

Днес в църквата на манастира Пендели беше отслужена св. божествена Литургия, в която взеха участие представители на три поместни православни църкви: Руска, Сръбска и Еладска. Службата беше водена от архиепископ Георги в съслужението на митрополита на Месогея Николай, архиепископа на Охридската Сръбска православна архиепископия Йоан (Вранишковски) и Термопилския епископ Йоан.

Манастирът "Григориат" е основан през ХІV в. от св. Григорий Синаит, откъдето получава и името си. В един период от своето съществувание е бил славянски. Разположен е в юго-западната част на Атон, на издадена в морето скала. Днес в манастира се подвизават около 70 монаси под игуменството на някогашния професор от Богословския факултет на Атинския университет архим. Георги (Капсанис).

nne.ru


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333hh 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]