Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_96.jpgВчера в катедралния храм на Цариградската патриаршия "Св. вмч. Георги" във Фенер с кратък молебен беше открита срещата на предстоятелите на поместните православни църкви. Молебенът беше извършен от патриарх Вартоломей. Както вече съобщихме, форумът е посветен на 2000-юбилей на св. ап. Павел, който се предполага, че се е родил през 8 г. сл. Р. Х. Патриарх Вартоломей произнесе дълго прочувствена слово, в което анкцентира върху необходимостта днес православните църкви въпреки някои разногласия да засвидетелстват своята заедност и единство пред света.

От своя страна митрополит Кирил Смоленски и Калининградски, който в момента води делегацията на Руската православна църква, не пропусна в своето обръщение, в което благодари от името на патриарх Алексий ІІ за поканата на патриарх Вартоломей за участие във форума, да засегне отново въпроса за непризнатата от Москва Естонска автономна православна църква. “Нашето участие на тази среща не трябва да се разглежда като фактическо признаване на автономния статут на юрисдикцията на Цариградската патриаршия в Естония. Подчертавам, че на дадената среща не следва да се позовават в бъдеще като на прецедент”, заяви митр. Кирил. Той заяви също, че руската делегация е приела да измине пътя на крайната икономия, която се разпростира само и изключително върху въпросния форум, движена от ясното съзнание и необходимост всеправославно да бъде отбелязан така важният за християнството юбилей на св. ап. Павел, както и да даде своята поддръжка за инициативата на Цариградския патриарх, който желае да използва този юбилей за постигането на координация на всеправославните усилия пред лицето на съвременния свят.

“Нашето присъствие тук се явява ясно свидетелство за готовността на Московската патриаршия да измине своята част от пътя, водещ към преодоляването на съществуващите проблеми във взаимоотношенията между църквите”, - завърши своето приветствие митр. Кирил. Съобщено беше, че патриарх Алексий ІІ пристига в Истанбул днес и ще участва в заключителното заседание на форума. Форумът ще завърши на 12 октомври със съвместно богослужение на предстоятелите и представителите на поместните православни църкви в храма "Св. вмч. Георги".

Българската православна църква, както вече "Двери" съобщи, се представлявава от Видинския митр. Дометиан. Поради заетостта си с църковно-народния събор Н. Св. Българският патриарх Максим не можа да участва в срещата на предстоятелите.

Последният подобен голям всеправославен форум се проведе през 2000 г. в Йерусалим по повод честването на 2000-годишнината от Рождеството Христово. А през 1998 г. в София беше проведен общоправославен събор по повод разкола в БПЦ.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3336f 

Разпространяване на статията: