Мобилно меню

4.5555555555556 1 1 1 1 1 Rating 4.56 (9 Votes)
1_4.gifНа 11 октомври, събота, Руската православна църква обяви, че напуска Конференцията на европейските църкви (КЕЦ - регионална организация на Световния съвет на църквите, ССЦ - б. р.). Причина за решението е немотивираният, според РПЦ, отказ на КЕЦ да разгледа молбата за членство на Естонската православна църква, която се явява самоуправляема църква в рамките на Московската патриаршия. В края на 2007 г. Конференцията на европейските църкви прие за свой член "Естонската апостолска православна църква", създадена от Цариградската патриаршия на територията на Естония чрез отцепване на част от паството на РПЦ.

През април 2008 г. представители на Конференцията на европейските църкви посетиха Естония, за да установят дали Естонската православна църква отговаря на критериите за членство в европейската организация. Били са проведени срещи с предстоятеля на църквата, Талински митрополит Корнилий, с духовници и с представители на други естонски църкви. В своя отчет делегацията дава положителна оценка на молбата за членство на Естонската православна църква и препоръка тя да бъде приета в КЕЦ.

Въпреки предварителното положително решение на делегацията на КЕЦ, в последното заседание, започнало преди няколко дни, президентът на КЕЦ пастор Жан-Арнолд де Клермон с подкрепата на представителите на Цариградската патриаршия осуетил приемането на Естонската православна църква (МП), поставяйки условие да се постигне консенсус между Естонската православна църква (Московска Патриаршия) и Естонската апостолска православна църква (Цариградска патриаршия). Руските делегати са протестирали, че това няма отношение към молбата за членство на Естонската църква и че подобно условие не е било поставено миналата година пред Естонската църква под юрисдикцията на Цариград. Днес, когато молбата на Естонската църква да стане член на европейската организация все пак е била подложена на гласуване, представителите на Цариградската патриаршия и на останалите гръкоезични църкви демонстративно са напуснали залата за гласуване, в резултат на което не е достигнал кворум, за да се проведе гласуване.

"Проявявайки солидарност с нашите православни братя и сестри в Естония, Руската православна църква взе решение да преустанови своето членство в КЕЦ до постигането на положително решение за членството на Естонската православна църква в тази организация", се казва в официалното комюнике на Отдела за външноцърковни връзки към Московската патриаршия.

"Случаят свидетелства за предубеденост на ръководството на КЕЦ. Две еднакви заявки, предполагащи еднаква процедура и еднакви критерии за членство, бяха разгледани на основата на различен подход, което е грубо нарушение на принципите за равноправност и обективност. Президентът и генералният секретар на КЕЦ грубо нарушиха своите обещания, които дадоха по време на срещата си на 30 септември т.г . със Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II, на която бяха разгледани детайлите за приемането на Естонската православна църква за член на КЕЦ", се казва още в официалното изялвение на Московската патриаршия.

"С дълбоко съжаление констатираме, че Конференцията на европейските църкви губи своята роля на примиряваща и обединяваща сила и все повече игнорира гласа на църквите в страните извън Европейския съюз. По този начин конференцията губи историческото си предназначение - да бъде мост между Изтока и Запада на Европа. Днешното ръководство на КЕЦ и на първо място нейният президент носи лична отговорност за печалното развитие на събитията".

Бел. ред.: През 1997 г. БПЦ предприе стъпки за прекратяване на членството си в КЕЦ и ССЦ. Тогава някои православни църкви съветваха Св. Синод да не напускат отведнъж, а само да "замразят" членството си, но нашите митрополити, включително и онези, които десетилетия наред участваха в икуменическото движение, решиха да са крайни. Така през 1998 г. напускането и на двете организации стана факт и БПЦ на практика се самоизолира не само от ССЦ и КЕЦ, но и от контактите с православните църкви, които в голяма степен се осъществяваха на икуменически форуми.
Сега РПЦ вероятно само ще замрази своето членство, а КЕЦ ще отстъпи пред натиска, за да не загуби най-голямата православна църква, която обединява повече от половината православни християни в света. Така че не след много време РПЦ ще бъде отново деен член на КЕЦ. Стремежът на Русия да си възвърне водещо място в световната политика редом с САЩ безспорно се отразява и на РПЦ, която няма да си позволи да загуби влияние в икуменическите организации, твърдят експерти в междуцърковните дела.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3336q 

Разпространяване на статията: