Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)
1_75.jpgВ Неапол, в продължение на няколко столетия, почти всяка година хората стават свидетели на едно удивително явление, така нареченото “чудо на кръвта” на св. Януарий. Св. Януарий е раннохристиянски мъченик, пострадал по време на гоненията през 305 г. Според преданието една благочестива жена, която присъствала на мъченическата смърт на светеца, събрала малко от изтеклата мъченическа кръв. Тя поставила съсъда със скъпоценната кръв в дома си и оттогава всъщност датира и чудото. Необяснимо е как съсирекът кръв веднъж или няколко пъти в годината преминава в течно състояние, след което пак се сгъстява. Научните иследвания показват, че действително става въпрос за човешка кръв, съхранила свойствата на кръвта на жив човек, но науката никак не може да обясни феномена с преминаването на кръвта от едно състояние в друго. Чудесното “оживяване” на кръвта се повтаря ежегодно на 19 септември, деня на мъченическата смърт на св. Януарий, а също така в първата неделя на месец май, понякога на 16 декември, а също и при някои специални събития.


По време на службата на 19 септември, отслужена от кардинала на Неапол Сепе, кръвта на св. Януарий отново стана течна. Кардиналът заяви, че чудото е станало още в момента, в който той е изнесъл стъкленицата от реликвиария, където тя се съхранява през годината.

Феноменът с кръвта на св. Януарий, когото италианците наричат Дженаро, вече близо 600 години се засвидетелства писменно. Ако кръвта през някоя година не премине в течност, се възприема като свидетелство, че се очаква някаква голяма трагедия. Така се случило през 1527 г., когато чумата отнела живота на над 40 хил. души. Последният път, когато чудото не се е случило, е 1979 г., тогава 3000 души загубиха живота си в резултат на силно земетресение в южна Италия.

CNN


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333uw 

Разпространяване на статията: