Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (4 Votes)
1_73.jpgИгуменът проучил документите за собственост от 1862 г.

Скандалният атонски манастир Ватопед, който се оказа собственик на огромни недвижими имоти, придобити за сметка на гръцката държава, претендира за 50 хил. дка земя в Румъния и Молдова, съобщи сайтът grreporter.info. Според кипърската преса игуменът на манастира Ефрем, който е родом от Кипър, разполагал с документи от Византия и Османската империя, че тази земя в двете държави принадлежи на манастира. Става дума за 40 хил. дка в и около Букурещ и още 10 хил. дка в Молдова.

Медиите в Кипър коментират, че още след като станал игумен Ефрем отделил много време в изучаването на имотните документи в килиите и складовете на Ватопед. Става дума за внимателното изучаване на огромно количество стари томове, където били открити документи, носещи и подписа на основателя на съвременната румънска държава Йоан Куза и годината 1862, когато се обединяват княжествата Молдова и Влахия. Според кипърските адвокати на Ефрем той бил готов да търси правата на манастира в Европейския съд по правата на човека. Днес тези имоти принадлежат както на румънската държава, така и на частни лица.

Междувременно депутатът от лявата коалиция в Гърция Фотис Кувелис внесе в гръцкия парламент проектозакон за прекратяването на действието на всякакви хрисовули, папски були и всякакви други документи, които датират от времето на Визнатийската империя и които дават правото на собственост на гръцката църква и на манастири върху имоти в цялата страна. В неговия проектозакон се предвижда и преустановяването на практиката на неплащане на данъци от страна на църквата и нейните поделения. Лявата коалиция организира голям протест на входа на Света гора при Урануполис на 5 октомври срещу беззаконието и корупцията, която цари в Гръцката православна църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333u4 

Разпространяване на статията: