Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)
1_77.jpgРъководителят на службата за комуникации към Отдела за външно-църковни връзки в Московската патриаршия отец Михаил Прокопенко каза в интервю за Интерфакс, че според него "основната причина за популярността на "пробните бракове" е безотговорността на хората, тяхното лекомислено отношение към семейния живот, към отношенията с другите. Хората свикнаха да играят със своите чувства, със своя живот, свикнаха с това да нямат необратими постъпки и наивно се стремят да си запазят възможността да се върнат назад към "запазената игра". Според него безотговорността е характерна и за двете страни на хипотетичния семеен съюз, но от нея страдат повече жените. Всички останали причини, с които хората обикновено обясняват своето нежелание да предадат на брака си законен статут - икономически и битови проблеми, не са определящи: "преди няколко поколения хората живееха несравнимо по-трудно от днес, но безотговорните отношения никой не наричал норма".

"Днес в обществото наблюдаваме цели династии самотни майки и цели династии мъже, неспособни да станат глава на семейство, "пробни бракове", които продължават десетилетия. Трябва да разберем, че това нещастие има характер вече на епидемия", твърди свещеникът. "При много хора, лишени от християнско или просто от нормално семейно възпитание, по парадоксален начин отстъства чувството за собствено достойнство. Не става дума за гордостта или тщеславието, а за чувството за достойнство като осъзнаване на отговорността в живота си и за живота на другите. Младият човек, който съзнава високото си достойнство, никога няма да бяга от задълженията, които са свързани с това достойнство. А момичето с достойнство никога няма да свързва съдбата си с безотговорен човек, споделяйки с него дори леглото си и целия си живот - ако у него отсъства отговорното мъжко поведение", каза представителят на Московската патриаршия.

Той добави също, че "идеалът на вечния юноша, homo ludens (от лат. - играещият човек), постоянно се проповядва от цялата съвременна култура".

Изходът от ситуацията според отец Михаил е в противодействието на пропагандата на безнравствеността на държавно и обществено равнище "без лъжлива политкоректност и лицемерно уважение към човешкия порок". В обществото трябва да се утвърди традиция за неприемане на безотговорното поведение. "Трябва открито и много да се говори за това, че пътят на безотговорността е път за никъде, път към разрухата и страданието". Отец Михаил припомни думите на забележителния средновековен поет Омар Хайам: "По-добре е да гладуваш, отколкото да ядеш, каквото ти падне, и по-добре е да бъдеш сам, отколкото с който ти падне". "Господ винаги възнаграждава търпението и твърдостта, възнаграждава човека, който въпреки моментния страх от самотата и страха да бъде изоставен (по-често - изоставена) остава верен на Божиите заповеди. Опитът на Църквата, на много вярващи хора е свидетелство за това", подчерта свещеникът.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333uh 

Разпространяване на статията: