Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (22 Votes)
4.JPGВ неделя българските богослови, участници в два богословски международни форума, провели се на територията на Румъния, бяха приети от Румънския патриарх Даниил в патриаршеската палата.

Нашите богослови си дадоха среща в Букурещ и участваха в неделното богослужение в българския храм „Св. пророк Илия” в Букурещ. Проф. Иван Ж. Димитров и д-р Ивайло Найденов от Богословския факултет в София, доц. д-р Димитър Попмаринов – декан на Православния богословски факуртет на Университета във В. Търново и В. Каравълчев (Church Mission Society) и преподавател в Киево-Могилянския университет, които взеха участие в конференцията “Бъдещето на богословското образование в Централна и Източна Европа”, проведена в манастира Съмбата де сус, недалеко от гр. Сибиу, се присединиха към техния колега доц. д-р Александър Омарчевски – зам.-декан на Богословския факултет в София, който взе участие в провелия се по същото време в Букурещ конгрес „Диалогът между науката и религията в съвременния православен свят”.

5.JPGСлед светата божествена литургия, отслужена от ставрф. иконом Петър Тотев, български свещеник в Букурещ, се проведе среща с енориаршите на българската енория в румънската столица. Бяха споделени интересни и любопитни подробности от живота на енорията. Особено силно впечатление направи младото румънско семейство Роксана и Думитру Джорджеску-Чукля, които са поели напълно финансовата издръжката на хористите в българската и в още една съседна църква. Младото семейство сподели, че се чувства най-уютно в българския храм и енория, затова и са станали част от българската енория и редовни участници на богослуженията в него.

По-късно през деня българските участници от двата научни форума бяха приети от патриарха на Румъния, Негово Блаженство Даниил. В своето кратко обръщение към българите патриархът подчерта, че Българската и Румънската православна църква са имали,  имат и развиват отлични отношения, и че за разлика от понякога проблемните отношения с други поместни православни църкви нашите са пример за братско сътрудничество и разбирателство.

Българите бяха впечатлени от огромната работа, която патриарх Даниил е извършил за изключително краткия период, през който той е начело на Румънската църква. Само месец след избора си за патриарх той успял да пусне в действие църковно радио и телевизионен църковен канал, покриващ днес 99% от територията на Румъния. Както сподели началникът на кабинета му, патриарх Даниил е изключително работлив и взискателен, с ясни и точни правила във всичко: "Ние трябва да се адаптираме към ритъма му, налага ни се да работим по 15-18 часа на ден. Тези, които не можаха да издържат на ритъма, сами напуснаха ръководството на църквата, но виждате положителните резултати."

Патриарх Даниил изпрати своите горещи братски приветствия и благопожелания до предстоятеля на  Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/333ar 

Разпространяване на статията: