Мобилно меню

1.0863309352518 1 1 1 1 1 Rating 1.09 (139 Votes)

817Московският и на цяла Русия патриарх Кирил заяви, че ядреното оръжие, разработено в Саров, Нижегородска област, е позволило на Русия да остане свободна и независима страна. Той каза това, докато връчваше ордена „Св. Сергий Радонежки“ – първа степен на физика Радий Илкаев, научен директор на федералния ядрен център. Думите на патриарха са цитирани от ТАСС.

По повод работата на учените в центъра той каза: „Те създадоха ядрените оръжия под покрова на св. Серафим Саровски, защото по неизразим Божи промисъл тези оръжия бяха създадени в манастира на преп. Серафим. Благодарение на тази сила Русия е останала независима, свободна и, разбира се, всички ние трябва да пазим в сърцата си и в паметта си този забележителен подвиг на нашите учени, които на практика спасиха страната“.

Патр. Кирил и преди е заявявал, че св. Серафим Саровски е „покровител на ядрените работници“. В Саров се намира руският Федерален ядрен център, който разработва и произвежда ядрени бойни глави. През 2019 г. центърът поръча 76 икони на св. Серафим Саровски с кристали.

Информация и снимка: ТАСС

Вижте също: Атомната бомба и кандилото, 2007 г.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6949 

Разпространяване на статията: