Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

a092097e 627d 463c 9703 a066eb70b9b0 BДякон Андрей Кураев обяви, че е напуснал Русия и е заминал за Чехия.

„Моят московски свят е разбит. Донякъде болката от настъпилата самотна старост може да бъде смекчена от потапянето в атмосферата на щастливото ми пражко детство и осъзнаването, че тук родителите ми са прекарали най-щастливите години от живота си“, пише той в своя канал в Telegram.

О. Андрей заяви, че планира да изнася лекции и да прави публични срещи в Европа. „Така че това е трудова миграция. Надявам се, че е сезонна“, добави той.

Дякон Андрей Кураев е един от най-известните руски богослови. Неговите книги са преведени на различни езици и довеждат в Православната църква хиляди млади хора, а немалко от съвременните руски епископи и свещеници се обръщат към вярата именно благодарение на неговата мисионерска дейност.

Още от началото на нахлуването на руската армия в Украйна о. Андрей зае антивоенна позиция и предрече развоя на политическия и църковен живот в страната в посока репресии и установяване на диктатура (тук). През август 2022 г. той беше глобен с 30 000 рубли по обвинение в „дискредитиране на армията“ заради публикация в неговия Живой журнал. През април 2023 г. патр. Кирил го лиши от сан заради „деструктивна дейност“, както бяха характеризирани неговите антивоенни публични изказвания и критики за стила на управление на Московската патриаршия.

Известният богослов е определян като един от лидерите на мнение в Русия и е най-цитираният духовник в светските медии и социалните мрежи.

Неустановен е броят на руснаците, които напуснаха Руската федерация заради нежелание да бъдат мобилизирани, както и заради новата „желязна завеса“, която откъсва Русия от демократичния западен свят. Сред тях са много представители на творческата интелигенция, квалифицирани специалисти от различни области. Неотдавна прес-секретарят на Путин Д. Песков заяви, че „за тези, които са станали врагове на Руската федерация, едва ли ще се намери място в Русия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6ayd 

Разпространяване на статията: