Мобилно меню

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (17 Votes)

20231013 a 900x601Водачите на християнските църкви в Йерусалим, между които и православният Йерусалимски патриарх Теофил, изпратиха призив към християните да прекарат 17 октомври, вторник, в молитва и пост за мир в Близкия Изток. Ето и целия текст на призива, който е втори след ескалацията на насилието в Светите земи:

Бог създаде човека по свой образ и подобие (Бит. 1:27)

Днес спешна комисия на патриарсите и главите на християнските църкви в Йерусалим се събра за молитва и консултации относно тежката хуманитарна криза, която сполетя всички нас.

Нашата любима Света земя се промени драматично през изминалата седмица. Свидетели сме на нова вълна от насилие с неоправдано нападение срещу всички цивилни. Напрежението продължава да расте и все повече невинни и беззащитни хора плащат най-високата цена, както показва драматичното ниво на смърт и разрушения в Газа.

Заповедта да се евакуира северната част на Газа и да се поиска от 1.1 млн. души, включително всички членове на нашите християнски общности там, да се преместят на юг в рамките на 24 часа само ще задълбочи вече ужасната хуманитарна катастрофа. Цялото население на Газа е лишено от електричество, вода, доставки на гориво, храна и лекарства. Според източници на ООН 423 000 души вече са били разселени поради разрушаването на домовете им. Много цивилни граждани в Газа ни казаха, че няма реалистични начини, по които да се евакуират на безопасно място в която и да е посока.

Призоваваме държавата Израел, с подкрепата на международната общност, да позволи на хуманитарните доставки да влязат в Газа, за да могат хилядите невинни цивилни граждани да получат медицинско лечение и основни продукти.

Освен това призоваваме всички страни да деескалират тази война, за да спасят живота на невинни хора, като същевременно служат на каузата на справедливостта.

И накрая, в подкрепа на всички, които пострадаха в тази война, и на семействата, преживели насилие, призоваваме хората от нашите църковни общности и всички хора с добра воля по света да отбележат Ден на молитва и пост във вторник, 17 октомври.

Все още има време да спрем омразата“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6ayr 

Разпространяване на статията: