Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

ЛеонидКлински митрополит Леонид (Горбачов), определен за „екзарх“ на Руския патриарх в Африка, изпадна в немилост. С патриаршески указ от 8 септември той беше освободен от поста си предстоятел на патриаршеското подворие „Вси светии“ в Кулишки, Москва. Гласност на решението беше дадено едва вчера с публикуването на указа.

Митр. Леонид управляваше дистанционно от Москва своята „епархия“ на африканския континент, а този московски храм беше обявен за център на „Африканската екзархия“ на РПЦ. Затова свалянето му от председателския пост се оценява еднозначно като изпадане в немилост.

В края на юли т. г. по време на форума „Русия-Африка“ в Санкт Петербург той прочете доклад, в който се похвали с успехите на своята дейност: двеста бивши енории на Александрийската патриаршия, присъединени към „руската екзархия“ в 25 африкански страни за година и седем месеца.

Решението на патр. Кирил несъмнено има връзка със смъртта на лидера на военната групировка „Вагнер“ Евгений Пригожин, чиято военно-икономическа империя се простира в редица африкански страни. Митр. Леонид поддържаше тесни връзки с наемниците от „Вагнер“. В навечерието на метежа на Пригожин срещу Кремъл той публикува двусмислено послание, което не остана незабелязано (тук) и мнозина предрекоха залеза на църковната му кариера.

Митр. Леонид пое новото си назначение в Африка в края на 2021 г. със заявлението, че „Александрийският патриарх Теодор ще подпише акта за пълната капитулация на Александрийската патриаршия“. Неговата основна задача в Африка беше да откъсва енории от Александрийската патриаршия и да образува „руски църковни структури“. РПЦ официално обяви, че това е наказанието на Александрийския патриарх за това, че е признал автокефалията на Православната църква в Украйна. Александрийската патриаршия низвергна митр. Леонид като сеещ разкол в нейните епархии и потърси подкрепа сред сестрите православни църкви. За съжаление повечето от тях, включително и БПЦ, предпочетоха да запазят „неутрално мълчание“.

Митр. Леонид се отличава и с други скандални изказвания. В края на юни т. г., например, той заяви, че „с настъпването на руската армия в Украйна Киевска Рус ще бъде освободена и тогава епископите на УПЦ ще бъдат изметени“, визирайки епископата под ръководството на митр. Онуфрий, а Украинската църква като една излишна и предателска структура ще престане да съществува и ще бъде погълната от Московска патриаршия.

Близкият сътрудник на митр. Леонид, йером. Георгий (Максимов), също низвергнат от Александрийската патриаршия), който извършваше „мисионерските обиколки“ в Африка, коментира патриаршеското решение за свалянето от длъжност на своя началник така: „По повод известните кадрови решения относно владика Леонид… Ако говорим за основната тема, то приетото решение никак не допринася за работата на африканската екзархия на РПЦ и в много отношения я затруднява. Всъщност то я срива в най-важните ѝ направления…“.

Вижте също: От Украйна до Африка


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dw4cq 

Разпространяване на статията: