Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (68 Votes)

11От 10 до 13 септември в Берлин се проведе световен форум за мир под надслов „Решителност за мир. Международна среща за мир, религия и култура в диалог“, организиран от движението „Сант Еджидио“. Движението е основано преди петдесет години от миряни в рамките на Римокатолическата църква и посвещава дейността си на социална работа и диалог с другите религии по света. Събитието в Берлин събра лидерите на основните световни религии с хора на културата и политиката от четиридесет различни страни. Сред участниците в международната среща бяха президентът на Германия Франк-Валтер Щейнмайер; канцлерът на Германия Олаф Шолц, основателят на движението „Сант Еджидио“ историкът Андреа Рикарди, представители на поместните православните църкви, на източните църкви, на ислямската, еврейската и будистката общност по света.

375043549 684140237096246 872822822790267288 nС благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний във форума взеха участие прот. доц. д-р Иван Иванов, в качеството му на отговорен за интерконфесионалния и междурелигиозния диалог в епархията, и Росица Поппалова, секретар на Западно- и Средноевропейска митрополия.

Основната темата на международната среща беше „Всяка стена пада“. Затова за място на форума беше избран именно гр. Берлин, станал символ на разделението на света от една стена. Призивът на организаторите беше: „Не издигайте стени, а изграждайте мостове на мир, любов и разбирателство между народите!“.

6Работните срещи в Берлин търсят пътища към мира в глобален аспект и преодоляването на пречките пред него. Участниците работиха по въпросите за разрушаването на стените между народите и отделните хора; хуманитарните катастрофи на нашето време; „клатещите се“ демокрации – предизвикателства и перспективи; правата на децата – задължение на възрастните; молитвата като извор на мира; затворът – провал, устойчивост, надежда; войни, миграция, мир; мигрантите – от хуманитарната криза до интеграционната политика; свят без ядрени оръжия е възможен; Словото Божие като компас на нашето време и др.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwd8q 

Разпространяване на статията: