Мобилно меню

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

629 nПредседателят на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев) е получил забрана за влизане в Северна Македония, съобщават няколко македонски издания. Изданията се позовават на източници от Министерството на външните работи на страната, според които трима руски дипломати ще бъдат експулсирани, а един руски духовник е получил забрана да посещава Северна Македония.

Според изданието „Алмакос“, което е първоизточник на информацията, това са политическите съветници И. Хропячков, А. Рождественски, както и аташето С. Попов. Според информация от компетентните органи, тези лица са извършвали дейности, които противоречат на Виенската конвенция за дипломатическите отношения и в следващите пет дни ще трябва да напуснат територията на Република Северна Македония. Според изданието „други специализирани органи за сигурност вече са експулсирали свещеника В. Змей“. Според изданието „Татковина“ става дума за председателя на руското подворие в София архим. Васиан (Змеев).

Сайтът „Религия.мк“ пише, че „неофициално Змеев координира цялата политика на МПЦ-ОА по отношение на нейната църковна дипломация през последната година, което доведе до пълен застой в отношенията с Вселенската патриаршия по въпроса за предоставяне на автокефалията на МПЦ-ОА“.

Северномакедонски медии съобщават също, че през последната година председателят на руското подворие в София пътува всеки месец до Скопие. В края на юни той посети и Кумановско-Осоговския митрополит Григорий за Петровден, придружен от руския посланик в Северна Македония. Митр. Григорий има славата на най-ревностен защитник на руските политически интереси в Северна Македония. По време на тази визита той представи издание на своята епархия срещу патр. Вартоломей. Две седмици по-рано северномакедонският премиер Стево Пендаровски съобщи, че службите по безопасност са получили информация от партньорски служби, че членове на Св. Синод на МПЦ работят в полза на руските тайни служби, но не назова конкретни имена.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwhah 

Разпространяване на статията: