Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (95 Votes)

IMAGE 2023 06 26 152641Украинската държавна Комисия за етническата политика и свобода на съвестта оповести пет изисквания към УПЦ под ръководството на митр. Онуфрий, с които може да докаже, че действително е обявила независимост от Московска патриаршия и че вече не е „Руска православна църква в Украйна“, както често я наричаха много клирици на УПЦ преди руската инвазия.

Според комисията тези искания са формулирани и изпратени на УПЦ след специална среща за обсъждане на статута на тази църковна структура, но оттогава са минали няколко седмици, а те още не са изпълнени. Вместо това се разпространяват слухове, че властите искат от УПЦ „да се откаже от православието“, „да се обедини с католиците“ и други в този дух. Това дава основание на държавната комисия да направи публични разговорите с представителите на УПЦ и да оповести реалните искания на държавата към тях.

Според официалния документ, оповестяването на тези пет искания от страна на ресорната за религиозните дела служба става след „многобройни запитвания от духовници и представители на манастирски общности относно срещата, проведена между ръководството на държавната Комисия и членове на епископата на Украинската православна църква (в единство с Московска патриаршия; наричана по-нататък УПЦ). Представителите на духовенството и монашеските общности твърдят, че йерархията не ги е информирала за съдържанието на тази среща, което дава повод за множество спекулации по тази тема. В тази връзка Комисията съобщава, че такава среща наистина се е състояла.

По време на срещата членовете на епископата на УПЦ, които според тях са действали с благословията на главата на УПЦ митр. Онуфрий, са изразили желание да получат писмени препоръки за това какви действия от страна на УПЦ биха могли да означават нейното излизане от Руската православна църква (нататък – РПЦ). Такива препоръки бяха формулирани и изпратени още на следващия ден след срещата. Членовете на епископата на УПЦ обещаха да разгледат тези искания в рамките на две седмици. Тъй като нито в двуседмичния, нито в триседмичния срок не беше получен отговор на писмото и предвид значителния интерес към този въпрос в религиозните среди, Комисията смята за възможно да публикува писмото, което беше изпратено до представителите на УПЦ.

По-конкретно петте искания са:

1. Публикуване на официален документ за излизане на пълния състав на Украинската православна църква от всички организации, институции и общини в състава на РПЦ.

2. Да се публикуват писма от всички епископи и клирици на УПЦ, които са регистрирани като членове на комисии и органи на РПЦ, че подават оставка от тези структури, като писмата за адресирани до техните ръководители.

3. Официално да уведоми поместните православни църкви за излизането на УПЦ от РПЦ.

4. Да се наложат църковни наказания или да се изключат от клира на УПЦ всички колаборационисти – участници в анексирането на украински територии, както и тези, които „освещават оръжието, с което се убиват украинци“.

5. Да формулира официална позиция относно военното учение на патр. Кирил за опрощаване греховете на окупаторите, които ще загинат в Украйна, благославянето им за война срещу Украйна, както и относно действията на руската църковна власт за анексиране на епархиите на УПЦ.

Подобни действия биха могли да свидетелстват за прекъсване на преките връзки на субординация между УПЦ и РПЦ, която се превърна в един от инструментите на войната, водена от Русия срещу Украйна“, завършва писмото на държавната служба.

Припомняме, че няколко месеца след нахлуването на руската армия в Украйна, Украинската църква се събра на събор в Киев, в местността Теофания, и обяви „независимост от РПЦ“, без обаче да използва думата автокефалия. Този акт и досега се подлага на съмнение от държавните власти. В контекста на продължаващата дискусия за забрана на дейността на УПЦ в страната и все по-ниската обществена подкрепа за нея държавната Комисия за етнополитика формулира пет искания, с които УПЦ може да докаже, че решението на събора в Теофания е реално.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d98hf 

Разпространяване на статията: