Мобилно меню

4.9462068965517 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (725 Votes)

epifaniy 750x375В интервю за изданието Orthodox times Киевският митрополит Епифаний (Думенко), предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна (ПЦУ), коментира казуса с Киево-Печерската лавра и решението на правителството да прекрати договора за наем с Украинската православна църква (УПЦ), под ръководството на митр. Онуфрий. В момента този акт се оспорва от юристите на УПЦ и затова решението все още не е приведено в сила. Според митр. Епифаний съществува възможност проблемът да се реши без ексцесии, а всички монаси, които желаят да останат в лаврата, могат да го направят и занапред, но ако се присъединят към ПЦУ:

„Киево-Печерската лавра е важна съставна част от духовната идентичност на украинския народ. С подкрепата на бивши проруски политици Московската патриаршия узурпира Киево-Печерската лавра и я превърна в място, от което се разпространява идеологията на „руския свят“. Предстоятелят на манастира от Московска патриаршия, митр. Павел, се превърна в най-скандалния йерарх в Украйна през трите десетилетия на своето управление, безочливо игнорирайки общественото мнение. Известен е с любовта си към луксозния начин на живот и най-вече към автомобилите Мерцедес, неслучайно в медиите дори започнаха да го наричат ​​„Паша-мерцедеса“.

Трябва ли Църквата, обществото и държавата да толерират всичко това? Можете ли да си представите ситуация, в която чужда държава – с която Гърция е във война – контролира манастирите на Атон и в тези манастири се проповядва, че няма гръцка нация, че гръцкият език няма Божието благословение и че е грях да служи на гръцки език? Би ли се толерирала такава ситуация? Не мисля. Но ние, в Украйна, търпяхме дълго време. Това търпение обаче свърши. Поради нарушения на условията на договора за наем държавата, като собственик на целия комплекс на Лаврата, реши да прекрати договора с Московската патриаршия.

Ние, като църква, създадохме юридическо лице за нашия манастир през май м. г. От януари редовно се отслужват литургии в главните храмове на лаврата. Архим. Авраамий от братството на манастира на Московска патриаршия реши да се обедини с Православната църква на Украйна и затова беше назначен от мене за игумен на манастира на Киево-Печерската лавра, който се смята за част от Православната църква на Украйна. Поддържаме редовни контакти и с други монаси в очакване на окончателните решения на държавата относно сградите. Те искат да останат в манастира „Лавра“ като част от Православната църква на Украйна и ние сме готови да ги приемем.

Процесът е в ход и ние сме за мирно решение. Но за църквата, държавата и обществото е важно врагът на нашия народ да не използва поклонничеството като начин за разпространение на своята идеология, според която нашето изтребление е оправдано. Всеки, който иска да се моли на Бога и да живее като монах в манастира на Лаврата, може да го направи. Но всеки, който иска да се моли и да служи на „руския свят“, трябва да се махне“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d98ph 

Разпространяване на статията: