Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

UOCБердянска епархия на УПЦ, намираща се в окупираната от руснаците Запорожка област, беше отнета от Украинската църква с официално решение на Синода на Московска патриаршия. В решението се казва: „да се приеме Бердянска епархия в пряко канонично и административно подчинение на Московския и на цяла Русия патриарх“. Това стана на 16 май, като тогава е определен нов управляващ епископ, Броницки епископ Лука, викарий на Московския патриарх Кирил.

За да се оправдае отнемането на епархията и отстраняването на нейния украински митрополит, се използва писмо-обръщение на местните свещеници от 1 май, които завяват политическата си лоялност към окупационните руски власти. Те казват, че силно желаят да минат на пряко подчинение на Московския патриарх, тъй като техният митрополит не бил в състояние да обгрижва епархията и това е довело до смут в църковния живот. От 86 свещеници само петима не са подписали и петима са били болни.

Желанието на свещениците обаче никога не е било фактор за промяна на епископската юрисдикция на някоя епархия. Затова в решението на руския синод като мотив за анексията е използвано „фактическото изоставяне на епархията от Бердянския митрополит Ефрем“.

Само че последното богослужение на митр. Ефрем в катедралния храм в Бердянск е на 25 април за Радоница (пасхална служба за починалите), което показва, че правоправещият архиерей „не е изоставил“ епархията си, а е търсен каноничен претекст. Използвано е излизането в болнични на митрополита непосредствено след празниците, което веднага е представено като „изоставяне на епархията“.

Решението е нагледен пример за църковно фарисейство, когато каноните се използват само за да се придаде църковно-приемлив вид на несправедливост, която всички съзнават.

На 19 май Бердянски и Приморски митрополит Ефрем от УПЦ реагира остро и постави под запрещение четирима свещеници от епархията.

Това са секретарят на Бердянска епархия прот. Сергий Илюшченко и околийският наместник на Камянска област архим. Димитрий (Михешкин), за „грубо нарушение на свещеническата клетва въз основа на Правило 39 на светите апостоли и Правило 57 на Лаодикийския събор“. Прот. Евгений Клименко и прот. Дмитро Лебедченко, ръководител на епархийския младежки отдел, също са поставени под запрещение заради „грубо нарушаване на свещеническата клетва въз основа на Правило 39 на светите апостоли“.

На 21 май РПЦ обаче, обяви решенията на украинския митрополит за „невалидни“: „С благословението на управляващия Бердянска епархия Негово Преосвещенство епископ Лука съобщаваме, че по силата на решението на Св. Синод от 16 май относно управлението на Бердянска епархия, издадените на 19 май т. г. от Негово Преосвещенство Ефрем укази и последващите, ако има такива, се смятат за невалидни“.

Бердянска епархия е образувана от УПЦ през 2007 г. чрез разделянето на Запорожка епархия на две части – Запорожка и Бердянска. От 2012 г. тя се управлява от митр. Ефрем.

Това е поредната украинска епархия, откъсната от УПЦ и присъединена към Московска патриаршия – в това отношение църковната политика стриктно следва политическата линия на руската държава, която анексира окупираните територии.

Тази стратегия обаче не пречи на руските църковни дипломати да се представят в международен план за „защитници на каноничната Украинска църква“. Те имат единомишленици и сред българския висш клир, които смятат тези и подобни на тях действия за напълно справедливи, благочестиви и в духа на православната вяра.

Вижте също: Първа украинска епархия минава към Московска патриаршия

Втора епархия в Луганска област престана да споменава Киевския митр. Онуфрий


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxd3y 

Разпространяване на статията: